28. februar 2009

allerede mars :: already march

Hvor blir dagene av? Tenk, – mars allerede.

Jeg ser på hva 2009 har ført med seg til nå, gjør meg noen tanker og har kommet fram til at jeg trenger fokusmål for mars. Fokusmålene min (ei offentliggjort her, men på skrivebordet hjemme) var seriøs jobbing med bidraget mitt til “Se Norges blomsterdal”, – NQFs ene konkurranse på årsmøtehelgen, og innspurten mot trykkdatoen til medlemsbladet.

kreativ hver-dag
I februar ser jeg (mer i etterkant enn forkant) at her kan det fokuseres på det daglige, på litt kreativt arbeid hver dag. Jeg har også vært fasinert av Lisa Calls erfaring med å planlegge tid i studioet for å sy kunstneriske tekstiler. Jude Hill har lenge dokumentert daglig hva hun har jobbet med, – ja, ofte viser hun hva som har inspirert henne den dagen.
Nå så jeg at Deborah Boschert også har kommet i gang med daglig søm.

Og vet du hva? Jeg har vært så misunnelig. Der, – nå innrømmet jeg det høyt for meg selv og dere der ute.

oppmøter
Utholdenhet handler om å stille opp, hver dag/ gang til nye tak, uansett hva som skjedde i går eller vil skje i morgen. “Show up on the page,” som Julia Cameron sier. Hva som er ens egen “page” (bladside) står åpnet for fri tolkning.
Kanskje er det den daglige spaserturen. Kanskje er det den daglige oppvasken. For meg må det bli en daglige avtalen med symaskin (i leiligheten) og håndsøm/ strikk (når jeg er i huset). Og foto.

  • Jeg har noen drømmer som bør komme seg ut i klartekst via symaskinen.
  • Jeg har to nye (for meg) kameraer jeg vil bli kjent med.

Hver dag i mars skal jeg fokusere klart på disse to.

postcard: lady, green gras and wings :: damen, grønt gress og vinger

realiteten
Nå har det seg slik at for å kombinere det med familie, bo-situasjon og hverdag, krever det en del planlegging + at jeg ikke låser meg når jeg ikke bor sammen med symaskinen min. Et par strategier gir seg selv, og jeg vet at jeg kan finne tråden bare jeg fokuserer klart.

Realiteten sier også at det er morningene som er min beste fokustid. Derfor har jeg bestemt meg for å utsette (morgen-) skrivingen til en annen tid på dagen. Mulig det blir bloggposten som tar over, eller kveldsnotater på sengen. Kveldsnotater har jeg allerede testet ut en god stund.

Årsmøtehelgen i NQF gir også en del dager vekke fra heimen. Fram til da har jeg sikkert jobbet fram et par konsepter som lar meg leke meg i mål for måneden, tror du ikke?

Mars kan bli en spennende måned.

og du da
Hva har du satt som fokusområder i mars?

m-hjerte/ heart on the dock

the short English version
I’ve seen so many great blogging-artists that focus on their creative artwork every day. I did focus on the editing and the work on a quilt to the NQF’s competition in March all February, – and that felt good.

So my focus goals, mainly to work on in the mornings, will be for March:

  • see some of my dreams come true by the sewing machine
  • use my cameras every day to get to know them better

I do not always stay home where my sewing machine is, so daily work will not be a reality, but if I plan well and bring my knitting or some handsewing, I will get creative work done an hour every morning.

To make it, I have to change the time to write in my notebook (show up on the page), but I have been doing some late when getting into bed, and that works fine for me, too.

March looks like a great month to me.

24. februar 2009

boller & tragedie :: buns & tradgedy

Fastelavensboller, – her de få som ble igjen etter at alle ungdommene (og to voksne) forsynte seg til “frokost”.

buns :: boller

Jeg klarte først stoppe etter 2 stykker…
Siden jeg til tider er posemenneske som tyr til halvfabrikata, så vit at bollemiksen kom fra regial med både vanlijekrem og melisglasur + gjær til melblandingen oppi esken. Bare kanel, sukker og smør måtte til, men det var jo et valg en kunne unvære (nei, nei).

Så hadde jeg tenkt å vise dere de fine blåmelerte sokkene i fabelgarn jeg stikket i helgen, inspirert av all strikkeaktivitet på Hobbyboden.

Men det er bare å innse det, – min kjære ixus500 fra Canon har takket for seg og vil helst ikke vise bilder på skjerm, ei heller ta bilder som ikke får rare farger og/eller streker tvers over. Og når så et av 8 blir “normalt” i fargen, så fikser ikke kameraet å fokusere skikkelig.

Jeg gråt nesten i dagmorges da jeg innså “problemet”, – siste uke med lite fotografering har nok vært mitt forsøk på å unngå tanken. Kameraet er mitt første digitalet og selvportett-utfordringene fikk meg til å lese manualen med lupe slik at jeg ble skikkelig venn med dette kameraet og dets små verdifulle egenskaper. Hvornår man kan tøye strikken eller må la det være, for eksempel.

Nå har jeg snoket kjapt og venter en rimlig godbit som erstatning. Sepilrefleksen på knaggen, den som hører jobben til, er storslagen, men ute på gåtur er det så greit med et lite lommekamera når farten settes opp. En liten oppgradering er betalt. Canon Ixus 80 IS blir levert i neste uke. Tror jeg.

Er det normalt å gråte når et kamera takker for seg? Og når det fordi en sjøl nok har sluppet godvennen i gulvet uten å mene det?

21. februar 2009

fastelaven

Fastelaven er en gammel tradisjon her hos oss. Søndag og hveteboller med krem for de som liker det.

Skikken med fastelavnsris er av hedensk opprinnelse. Risene skulle brukes for å vekke til live fruktbarheten til kvinner, dyr og planter, ifølge historien.

Ordet "fastelavn" kommer fra gammelt tysk vastel-avent. Det hører til kristen tradisjon og betegner innledningen til fasteperioden før påsken.
                                                           ~ sitat: sanitetskvinnene

Jeg har kjøpt fastelavensris fra Sanitetskvinnene.

fastelaven

Nå kunne vi kjapt ha laget et sjøl. Fjær og ståltråd er ikke langt unna.

Men jeg har opplevd hva det betyr å få hjelp av prosjekter som de Norske Kvinners Sanitetsforening har satt i gang, både for kropp og sjel. Ja, selv for familien min.

I 1996 ble jeg skikkelig dårlig, og siden sykehuset ikke kunne finne ut av meg (jeg falt mellom to eller flere stoler) så fikk jeg tilbud om å bo på sykehotellet til jeg fikk føttene under meg igjen.

I krisesituasjoner bidrar Sanitetsforeningens omsorgsberedskap med hus, mat og omsorg til rammede, pårørende og helsepersonell.

Det ble mange uker vekke fra en liten gutt på 2 1/2 år og en pikedatter på 7, men takket være mine foredre og dette sykehotellet, var jeg rett i nærheten og ungene fikk se mor ganske ofte.
I tillegg fikk jeg god støtte av fagpersonell på sykehotellet mens småsaker ble undersøkt (ikke til noe hjelp) på sykehuset.

Norske Kvinners Sanitetsforenings overordnede beredskapsmål er å være en beredskapsorganisasjon med definert ansvar innen hus, mat og omsorg ved ulykker, kriser og katastrofer i Norge.

Den dag i dag sitter sanitetskvinner og binder fjær til bjerkeris og selger dem hele februar rundt omkring. For to uker siden kjøpte jeg tre stykker og forærte meg selv og to andre sterke kvinner et slikt et til morsdagen.
Mitt har fått museører for et par dager siden.
I går ble ett til kjøpt inn og skal rett borti gata her til en sterk mor til, og om jeg ser en fjærdame til i dag, vet jeg hvem som jeg har i tankene for enda ett.

Har du kjøpt fastelavensris i år?
Det hadde vært fint om du gjorde.

helgeplaner :: making plans

Først, – mange varme tanker til strikkekjemperne på Hobbyboden (mest til ves-tel-bus, men også andre kjempende kjente strikkere rundtom på de andre lagene) som skal strikke opp 500 gr så fort de makter.

Erica dro i gang en smart konkurranse, der det er om å gjøre å samle seg i lag og strikke opp en kvote på 500 gr pr deltager. Det spiller ikke noen rolle hvem av deltagerne som strikker hva,- her er det bare å strikke på og telle totalen. Ført lag i mål, vinner.

Hva de vinner? Hm. Jeg har visst ikke fått med meg det. Garn, kanskje?

Ideen er kjempegod. Kanskje vi må dra i gang en lignende sak for oss som syr (mest) lappesøm? Lagrer ideen i tenkeboksen.

Sist,- jeg skal sympatistrikke på et par votter eller et par (nye) sokker i dag.
Eller var det ullbuksen i str. 4 år jeg bør strikke på?

vintervær :: winter weather

365:: 14.2.09 :: walk :: hjertelig tur

Det kjennes godt inn i sjela når en får lov til å vandre i slikt fint vintervær.
I hvert fall i min sjel.

Nå, en uke senere, er det spådd regn. Ikke det at vi tror på det, her som det ligger nesten en meter med snø og brøytemannskapet (vår gårdsmåkemann) ligger på anke i vinterferie-fjellet.

Da kjennes det ekstra godt å sette de siste stingene i en vintertolking av min vinter.

quilt detail :: detaljquilt #2

Små sting med Lenes silketråd, mye gyllent fra restehaugen og stofflageret, samt en selvfarget favoritt som nok hade spart seg selv til akkurat denne vintertolkningen.

Og så er det så rart å følge sine egne ideer, visjoner og tolkninger fra dager før symaskinen begynte på jobben. Ja, etterpå også, for der er en indre stemme som hvisker og hinter om veien framover. Det bilde jeg hadde i hodet fra starten av, er ikke det jeg ser foran meg på veggen i dag. Men jeg ser likeheter, jeg ser “tråden” i arbeidet og vet godt at uten de første idefangerne, de første småskissene, de som kastet meg utpå i prosessen, – de får all æren for at øyet hviler på disse sting og stoffbiter i dag.

Merkelig, ikke sant?

quilt detail :: detaljquilt #1365 :: 12.2.09 :: notes for a quilt :: hurtigskisse for en quilt

It feels good right into my soul when I’m allowed to walk in lovely weather and surroundings like this, in the winter.  

Now, a week later, it is predicted rain. Not that we believe in it, as it is now almost a meter of snow and the crew with the tractors (as our parking lot man) is on call while he try to spend some winter-vacation time in the mountains with his family.

Right now that rainy though faded away as I could put the last stitches into an interpretation of my winter.

The seed stitches are sewn with variegated thread, and the fabrics are from my scrap basket and shelve. It looked like the handdyed blue had been waiting for a project like this to jump off the shelf and call out to me.

And it's so strange to follow these ideas, visions and interpretations from the days before the machine began its work. Yes, afterwards also, for there is an inner voice that whispers and makes small suggestions about the way forward. The image I had in mind from the start is not what I see here before me on the wall today. But I can see similarities, I see a "thread" in the way I worked on it, and know well that without the first idea that got into my mind, the first drawings on paper, and what made me jump into the making of it, – they all get credit for what I can let my eyes rest upon now.

It’s strange, the creation process, don’t you think?

16. februar 2009

jobbgreier :: at work

Jeg kommer ikke unna at papirformat er papir satt sammen til et hele. Redigering tar tid. Redigering er gøy!

Slik kan det bli på pulten min når jeg virkelig må “se” hvordan papirplaner kan ta seg ut på papiret. Godt at jeg liker å klippe og tegne. Og at jeg har så fint “stoff” å jobbe med.

at work :: jobbedag

Jeg er nok et “kjenne på” og “føle” - menneske, et som liker å bruke den taktile sansen. Så da skjer det samme når jeg jobber i stoff og med tekstil: Jeg må få det ned på papiret og starte med “klipp og lim”. Vel, her blir det kjapt “klipp og sy”.

Symaskinen-musikk har blitt komponert. Og mer til. Dette er gøy!

notes for a quilt :: hurtigskisse for en quilt patches :: lapper

At work, both on editing paperwork and by the sewingmachine. I’m a “feel at it” person for sure and have to cut in paper or fabric to really “feel” vhat I’m working on.

15. februar 2009

hjertelige føtter-takk

Mange jenter (og føtter) var med og lekte uka i januar.
Det passer å takke for følget med Nordiske føtter denne hjertelige helgen.

Nå er det noen som er med og leker, både på flickr og i blogg (uten flickr-konto). Jeg har brukt mosaikkhjelperen hos bighuglabs, og der kommer ikke alle bilder inn. Litt privatliv kan en få ha på flickr-kontoen sin, og bra er det. 
Mne takk går til alle på gruppa og til dere som leker via hobbybod og blogger.

Jeg har hatt stor glede av å se hvor mange historier vi kan fortelle om dagligliv, hobbier, jobb og årstid bare ved ta bilder av føtter:

* det store snøfallet kom i øst, mens vest hadde forstatt “sol og sommer”.
* vi er visst mange sokkestrikkere med fine (ragg-) sokker til oss og familie
* vi har hobbier ute og inne, og som også tillater oss å slenge beina opp

Neste gang vi leker, blir i juni!

nordic feet :: jan 2009 :: nordiske føtter

1. hobbygåsa
2. bergsronningen
3. sølvi
4. kaos kaos
5. elisabeth augusta
6. mereteveian
8. mirthful
9. hege2
10. karis aspenes
11. strikkepinner og andre pinner
12. osloann
13. kontstant strikkekløe
14. beriten-lille
15. wenche m
16. bagatell
17. torill.b
18. sletta.ruth
19. anneshule
20. frksnupp
21. magfly
22. bennylove2
23. hobbyhule
24. solgrim 
                                                                           ~  fd's Flickr Toys.

12. februar 2009

kaffestrikk :: coffe knitting

Okei da, så kom jeg ikke på strikkekaffen i dag. Den på Jordbærpikene, på Framandstredet i Tønsberg, – du vet? Sånn som jeg gjerne skulle ha tatt den kaffekoppen sammen med dere alle og strikket et par runder på samme opplegg som sist.

“Vi” skriver ikke om hvorfor, men at det involverte en dag på sofaen med pc og småslumring, en stk gutt som som til slutt ble hentet av en lærer fordi mor ikke kjørte denne dagen, og for ikke å glemme et foreldrepar som forbarmet seg og serverte middag til mor og barn, – det ligger i kortene.

Nå håper jeg at damene har satt opp mange flotte datoer framover, både for dagtreff og kveldstreff?

Jeg vet at det i kulissene planlegges noe for strikkedagen 13. juni.
Har du begynt å tenke på hva og hvor og med hvem på denne dagen?

I didn’t show up at the local S’nB today, – sorry about that!
Next time, I hope.

Mark your calendars, you knitters: 13th of June is the public knitting day.

11. februar 2009

hjertesalg :: heart-ly sale

I anledning litt forskjellig, - bloggbursdag, alle-hjertes-dag, morsdagen og  at det faktisk er ett år siden jeg satt redigerte og fiklet på dette, – annonseres hjertesalget på dette heftet:

365:: 04-04 :: done :: klar

Kjapper du deg og bestiller før lørdag 14. februar (hjertedagen) skal jeg med varmt hjerte betale portoen sjøl.

Kanskje du har en hjertevenn som må ha litt hjelp på idefronten? Spose deg til kreative og sømmelige ny-ideer samt bli bedre kjent med StingArt Quilts damene?

Heftet er på 60 sider, består mest av bilder fra Stings produksjon, – både samarbeidsprosjekter og egne individuelle arbeider, - og kretser om årene 2001 til 2008.

Hurra!

hjertesalg

Last year my Art Quilt group, Sting, put together and printed this booklet to celebrate our 5th anniversiary of working together.

10. februar 2009

gå ut + Sting Art Quilts :: outside

Tirsdagstema var “utomhus” 10. februar.

Fullmånen stod sterk over kirken. Ikke denne gangen, men forrige måned da jentene fra Sting var hos meg og vi hadde arbeidshelg, sosial samling og nye utfordringer på gang.

Jeg vurderer Hjertesalgheftet med presentasjon av Sting Art Quilts og arbeider fra de første 5 år +  noe fra Barcelonautstillingen i 2008. Vi hadde ikke vært der vi er i dag, kreativt og sømtekniskt,  uten det flotte stipendiet fra NQF i 2006.

full moon :. fullmåne

Last night it was a full moon. And this is also an answer to the call  “outside” from Tuesday's Theme.

I will have a heart-sale on the booklet that Sting Art Quilts, my creative sewing group, made in 2008, showing quilts from the first 5 years and also some work for the Barcelona exhebition in 2008.

9. februar 2009

søndags-strikk :: sunday’s knitting

Nesten en vott ble det på søndag. Strikket opp til tommelen på lørdag, myste skikkelig på den ved første kaffekopp søndag, og startet på nytt etter vrangborden. Noen ganger må man bare, ikke sant?

Nå står tommelen for tur før jeg “kaster” meg over andre votten i paret.
Lurer nemlig fælt på om den er lang nok fra tommelen og opp, og er forberedt på at toppfellinge må rekkes opp og strikkes på nytt.

mitten :: votten #1

insp
* vottemønstre :: jorid/ muffinmammas ::  knit pattern
* telleruter for votter :: hello yarn :: chart for mittens

I've knitted almost a mitten this Sunday. Have to get the thumb done before I can really see if I had to unravel some at the top and make it longer to fit a woman's hand.

And start on the other one of a pair.

8. februar 2009

sy og sånt :: sew and so

I forrige uke begynte jeg å sy på bidraget mitt til “Norges blomsterdal”. 26. februar er fristen for påmelding, og blir den akseptert, så henger den på utstillingen NQF henger opp på årsmøtehelga 20.-22. mars på Olavsgård hotell, Skjetten.

Nå som jeg sitter ved symaskinen (og ikke bare har tanker i hodet og i skisseformat på papiret), gjør det meg glad. Lyden av symaskinen er god musikk for min sjel. En venn av meg påpeket det her om dagen da vi snakket på telefonen, – musikken som ligger i symaskinens arbeid, – og ja, jeg gir henne så rett!

Jeg må si at musikken dattermor presterer, er også stort for en mors ører, men den musikken slår an på andre strenger.

I dag fant jeg “fasiten”:

* søm styrker selvtilliten
* søm er å skape noe
* søm gir lønn for strevet
* søm er morsomt
                  ~ Anne Cardosa: simply sewing

Ja til alt!
Tankene vandrer, – tror dere ikke dette utsagnet kan overføres til så mangt?
Om jeg strikker, eller broderer, tegner og skriver, klipper i papir, – rett og slett er kreativ og holder på med skapende arbeid, – så gjelder vel dette for dem alle?

winterhouse/ vinterhus

Jeg skal ikke sitte ved symaskinen i dag. Planen er minst en time hver dag når mandag står på kalenderen. Er den rette dagen der, så vet jeg at flere timer forsvinner i symaskin-musikk.

Og ps.
Jeg tror jeg fant ut hvorfor smømåkinga er like lite inspirerende som søm er det:

Snømåking styrker ikke selvtilliten min, bare noen muskler.
Jeg skaper intet annet enn høye kanter jeg senere vil uffe meg over fordi de gjør jobben vanskeligere neste gang.
Lønnen er pent måkt innkjørsel inntil brøytebilen kommer igjen. Eller varmegrader og bar innkjørsel uten å løfte en finger. 
Og er det morsomt?

Forresten, hva gjør din måketid morsom? Musikk på øret? Og i så fall, – hva da?

Today I found this saying and realized why I love sewing so much more above shuffeling snow and clening floors:

       * Sewing increases your self esteem!
       * Sewing is self expressive!
       * Sewing is rewarding!
       * Sewing is fun!
        ~ Anne Cardosa:
simply sewing

5. februar 2009

litt nytt :: some news

Det forgår lite her på denne bloggen. Mye foregår oppi huet, for å si det sånn. Stadig skriver jeg en bloggpost, men kommer den ut her? Niks.

Nordiske føtter var like artig for meg denne gangen, som sist. Snart vil jeg lage en samlepost og vise dere artige føtter fra oss deltagerne, akkurat som sist.

Skal vi se, – jeg har beundret Stitch-teppet til 9na og Rita og har gledet meg og gleder meg, til å se fler.

Jeg har gått tur med både Hilde og Petunia, dog bare første turen kom ut på trykk.

Jeg har drømt om å sy på mine ufoer sammen med Elisabeth Augusta, Sølvi, Sigrun og Kari. For May Britt inspirerte skikkelig da hun dro i gang ufo-oppryddingen sammen med Kris. Også QS-folka da.  Faktisk tok jeg fram 3 halvferdige tepper etter turen til Elverum og “Tepper som varmer”. De ligger der så fint og roper stadig.

Jeg er ferdig med den ene gavestrikken, men partneren mangler.
Og så drømmer jeg om å starte + strikke racerfort på en strikkeide som kanskje kan bli til votter???

Det jeg har gjort, og ikke bare drømt om, er å få tanker om “Norges Blomsterdal” satt ut i livet: Bakgrunnstoffet er kuttet, vatt strøket til baksidestoffet, og symaskinen kom med maskinlyder tidevis i går.

Hurra, – nå har jeg fått skrevet en bloggpost også!

I am just bored to write all my blogposts in my head, but none of them here for ypu to read. Sorry about that!

This is just a list of what I dream of doing, have been doing, but not written about, and what I might do about it. Like starting on some of my UFO-quilts inspiered by a lot of my friends lately. And write about the feet we photographed in January.

I did sew yesterday, tough, and that felt so good!