30. mai 2010

fem på fredag :: friday's five

De gamle er best, tenker jeg her på søndagen.

Fredagen kom og gikk, men det glemmer vi akkurat nå, ikke sant?

"I gotta tell you how I feel about you"
Jeg hadde så lyst til i vise dere til Sol(str)ikkes blogg der hun tok meg med nedover mimrebakken rett før helgens høydepunkt: Melodi Grand Prix. Siden vi er sånn omtrent på samme alder, er det de samme låtene vi har med oss fra musikkfestivalens minnebok. "Hvor var du da Bobby Socks…?" er vel klassikeren?

Helt ærlig, så sitter jeg ikke klistret. Som halvvoksent barn husker jeg det var godt med tegnsaker og kanskje sendinger på radio (må ha vært på hyttetur, det), eller strikketøy med tellemasker.

Men i etterkant, da er det visse (vinner-) låter som fester seg. Og at Dollie-jentene var samme kull som meg i russetia.

eurovision song contest oslo 2010

"Can't go a minute without your love"
Shutter Sisters har hatt gavedryss-innlegg i mai. Kanskje litt dårlig gjort å vise dere til fotosiden deres nå når mai nesten er forbi, men uansett: Mye ispirernde og tankevekkende for oss som har stor kjærlighet til fotografering og kamerabruk.

Image2

"Whether you are sweet or cool
I’m gonna love you either way..."

Jeg legger kanskje ikke igjen så mange spor, men jeg må si at jeg myser og gleder meg over hvert nye arbeid Lille Gitte tryller fram. Rammelim og bildeoverføring kan brukes til mye, og hun er god til å dele sin spennden utforskertrang. Søt eller sprek, - her kan en forelske seg i mange arbeider. Og akkurat nå står 4 vesker med klippedokken Grace i fokus.

 lille gitte veske

"I went everywhere for you"
Mange tanker , men jeg kom meg ikke til å delta på vårens "blogger's quilt festival".  I stedet gleder jeg over å gå på utstilling i bloggerland, - denne gangen er det nesten 700 deltager. Her kan man vandre overalt i bloggerland.

"I even painted my toenails for you
I did it just the other day…"
Sånn kan det også gå, - Eivor deler gode råd.

* sols(tr)ikke :: mimrestund I + mimrestund II
* shutter sisters
* lille gitte :: grace + kurstilbud
* blogger's quilt festival
* eivors blogg :: et godt råd
* tekstsnuttene fra vinnerlåten 2010 :: satellite

{ bilder er lånt herfra + derfra, - håper jeg blir tilgitt iom linker tilbake til orginalsteder }

26. mai 2010

musikk + ballonger :: music & baloons

Musikk på høyt nivå: Trombonegjengen fra Arvika.

poster :: trombonaffischen

Ikke mange skrytebilder av datteren for dere på denne bloggen, men her er et som en gammel mor stolt viser fram.

Tenk, jentungen, den vesle babyen min, er over 20 år alt. Nå er hun snart ferdig med ett års musikkstudie i Sverige. Hun kommer nok ikke hjem til norsk jord med det første, for videre studier i Sverige er planlagt. 
Men tenk på det, da: Den vesle jenta som fikk mor til å finne fram til lappeteknikkens verden og få en livslang hobby, som virkelig inspirerte sin mor så det ble små strikkeplagg og kjolesøm (og mykt rampetøy), og som har sørget for klump i halsen mange en 17. mai der skolekorpset masjerte forbi.

Nå er snart den vesle jenta mi like gammel som jeg var da jeg fant mine første jobber, giftet meg og fikk ei lita tulle med øyne blå. Noen ganger kan jeg ikke fatte at tiden har gått så fort, og andre ganger vet jeg så inderlig godt at jeg har vært superheldig som har fått bli med på å dele dager med småjenter som blir store.

Hurra!

SPT januar uke 5

* supermarthe
* spt – personal history

24. mai 2010

mobil-'fon-bilder :: mobile photos

{ et motivasjonsinnlegg ifm nordiske føtter i juni }

I dag snublet jeg over ord som hoppet mot meg på skjermen.

"Et kamera tar bare bilder når du bruker det. Det tar ikke bilder når det ligger i skuff, på et bord, i ei veske. Kameraet tar ikke bilder når det ligger hjemme og du er ute på tur. Et kamera som er med deg og kan brukes, er det beste, mest spennede kreative verktøyet du kan ha. For meg er det kamera som oftest er i lomma mi, en iPhone." 
                                           ~ LK Ludwig ~:: the camera in your pocket

I det siste har vært enda mer klar over at telefonen min har et kamera. Nå blir det ingen iPhone for meg, ikke på en god stund ennå (graving i bakgården, bilreperasjoner og sting-etterutdanning, - dere vet?). Men som utklippet konstaterte: Bilder tar seg ikke sjøl og da får en bruke den en har.
Når en er opptatt av å fokusere på det positive i opplevelsen, samle minner, må en glemme ideer om poster-blås-opp-kvalitet.
Bare gjør det: dra fram mobilen og knips!

mobil info

Jeg tok fram manualen til mobil'fonen og sjekket. Der står ikke mye for min modell, men litt klokere ble jeg. Zoomingen går utover størrelsen, for eksempel.

Før jeg dro til Nederland fikk jeg orden på bloggingen med denne mobilen. Dere har kanskje sett noen "rare" poster til tider? De postene der bildestørrelsen er helt anderledes enn jeg vanligvis sverger til? Det får så være.

Hurra for (ikke så dyre) mobiler med med kamera!

nordic feet :: nordiske føtter i juniinsp til mobilblogging
* sende bilder fra mobil til flickr
* sende bilder til blogspot-blogg

 

 

"The best camera still is–and always will be–the one that’s with you."
                                                            ~ Chase Jarvis :: the best camera

blå mandag :: #5 :: monday's blues

Færre jobbaktive dager merkes. Med en form sånn på vippepinnen, kreves ro.

La oss ikke dvele ved det som har vært. Ny uke, nye muligheter.

* blått: fortsatt et tema. De blå stoffene mine fikk ikke fokus sist uke. Kanskje denne uka? Og hva med et blått skjørt, tro?

* Sommerlig temperatur ber om klær som svinger om bena. Kanskje jeg skal la meg inspirere til å sy skjørt til meg sjøl (og ikke bare til små damer med rosa lyster)?
Forrige gang snublet jeg over klær til småfolk, nå er det skjørt, - et nytt hver uke i 4 uker. Redesign, sjølkomponert, korte, lange, fyldige og kroppsnært. Her er noe for enhver.

Om jeg ikke syr et hver uke, så hva med å ha som mål at innen midten av juni har jeg fått meg et nytt skjørt i tillegg til tunikaen/e? Planen er

* Nå som det nærmer seg juni, kjente jeg litt på om nordiske føtter er liv laga for flere enn meg? Jeg kan jo sette merke på kalenderen og gjøre det for min egen del uansett. 
Tid i tenke boksen denne helgen har ført til at jeg slår et slag for føtter en gang til og inviterere bloggvenner & flickrvenner med på en ny runde. Samhold & fellesaktiviteter gjør sterk! tenker jeg. Har også bestemt meg for å benytte meg av linkemanne eller den nye jeg fant, der bilder fra blogginnlegget vises.

Vil du være med, kanskje?

nordic feet :: nordiske føtter i juni
2010 :: lørdag 12. juni - lørdag 19. juni

En uke med føtter: hvor går de hen?

Rett kameraet ditt nedover og ta et bilde hver dag (nesten) i en uke.

Et bilde, tre eller en historie-serie med føtter.

 

* Det er jobb med bladet og møter denne uka: Tønsberg Quiltelag har sitt siste tirsdagmøte før sommeren, møtet onsdag tar meg innover og forbi Oslo. Jeg får passe på at jeg prioriterer tia mi rett, ikke sant?

* småjobbing for meg sjøl: få bloggen på "stell" i samsvar med det nye bloggdesignet. Dette kjennes som et stort prosjekt, men når jeg bryter det ned i små delmål med konkrete arbeidsoppgaver, ser det ikke så skummelt ut.

delmål 1: om meg/ about page
Bloggers eldgamle prehistoriske profilside & "om meg"-siden. Bruke tanker fra det første kapittel i boka til tara, bearbeide tanker fra kurs denne vinteren og sjekke om hvor jeg står i forhold til den gamle "om meg" sia mi.

Hva har du på programmet denne uka, da?

21. mai 2010

fredagsfem :: five on a friday

Siste året har det blitt tydeligere for meg at ressursterke nettdamer er villig til å dele sine erfaringer og sin lærdom med oss andre. Jeg lot meg fenge av dem som setter fokuset på bloggerlivet kobinert med det kreative, - det å skape sin egen arbeidsplass når en har dragning mot det kreative og ønsker å skape noe sjøl, for seg og andre.

I dag, denne fredagen, vil jeg introdusere dere for 3 sterke damer (og en mann) som imponerer med sitt ønske om å dele på sine kunnskaper. De gjør det ikke helt gratis, men dyktige folk skal en verdsette. (Fordelen er jo at dollarene er lav akkurat nå.) Jeg er glad for at jeg har snublet over dem i denne internettverden.

Blogging your passion

"52 Weeks of Blogging Your Passion is for crafters, artists, and designers who have been blogging for a bit but aren’t getting the results they’d like and often feel a bit lost with the process."   ¨    ~  tara :: scoutie girl

52 weeks of blogging your passion - cover
Boka er en arbeidsbok med konkrete hint for de 52 uke, - hvordan formidle sine tanker gjennom ord og bilder, en start, en opptrapping og gjentagelser, samt veien videre. I begynnelsen forteller Tara om hvorfor bloggerverktøyet kan være godt for en kreativ forretningskvinne, og siste delen av boka er satt av til egne notater for hva som er ukas fokus. I midten gir hun helt konkrete tips, uke for uke.

Nytteverdien er god. Jeg liker det konkrete og måten hun får meg til å fokusere på en og en sak, uke for uke. For meg som har vært borti flere mannlige superbloggere og måten de deler sin ekspertise, gjør den kvinnelige ordleggingen og den kreative vinklingen at jeg kjappere tar til meg lærdommen. Anbefales både for oss som vil bruke bloggen til mer enn bare et "vis-og-fortell"-album og for oss som går med en liten selvstendig kreativ forretningskvinne i magen.

pris :: 15$ (100, - Nkr)
e-bok :: nedlastbar pdf-fil (med en gang)
forhåndskikk :: første kapittel kan lastes ned gratis

Tara Gentile kommer ut med en ny e-bok nå i disse dager. Ut fra forhåndsomtale og snik-titting kan dette se ut som en god oppfølger av "Blogging your passion".

Business today is about passion. It's about getting personal. And it's about you.  ~ tara :: scoutiegirl

storytelling for creative biz successFokuset blir flyttet fra den kreative forretningskvinnen som famler litt med sin bloggerstil, til hvordan den personlig stil påvirker foretaket og skaperstilen. Og setter deg, blogger-arbeidskvinnen, i fokus.

pris :: 35$ (etter 25. mai : 49$ ~ 320,- Nkr)
e-bok :: nedlastbar pdf-fil (forhåndskikk på "about me" - kapittelet)

in the fish bowl :: Life as an Artist. ONline
Marisa Haedike :: Creative Thursday  har valgt å gi internettkurser via lydfiler som kan lastes ned til mp3 spiller/ iPod'er. Hvorfor? Jo, for da kan du være kreativ samtidig som du lytter.

Hun har tro på at kreative forettningskvinner bør få lære av hverandre, at man skal dele på både de smarte og de ikke så smarte triksene, for å etablere sitt fotfeste og får mulighet til å overleve. 

"It always helps to have someone in your corner, believing in your dreams right along side you…As you may already realize, being an artist online can feel very much like you are in a fish bowl." 
                              ~ marisa :: creative thursday & in the fish bowl

De 6 lydfilene tok for seg hvordan vi presenterer oss på nettet (blogg som verktøy), nettbutikk (mest etsy), pris & salg, markedsføring og til slutt, - om alt (bortsett fra kjøkkenvasken). Lydfilene er fra 30 minutter til 1 time, og de er rike på informasjon. Ja, så mye at jeg måtte (og føler at jeg trenger å) lytte flere ganger til dem. Lyden er god og marissa har en behagelig stemme. Når en vil høre lenge og flere ganger, spiller kvaliteten på lydopptaket en stor rolle.

Kurset går ikke kontinuerlig. Kontoen der kurset og lydfilene legges ut, er kun tilgjengelig en periode. Nå har hun andre kurser på gang, men det kan være at dette settes opp igjen.

pris :: 99$ (ca. 650,- NKr)

podcast & mp3-filer i lukket blogg :: 2 ganger i uka
tid :: 6 uker

together :: 2 Perspectives
Jeg har også tatt kurset der marisa og mannen, sean, fokuserer på å være kreativ i hverdagen.

"There are more opportunities than ever to live a life you truly want, especially creatively. With so many choices, deciding where you want to go and how to get there can feel daunting and overwhelming. … Sean and I believe that real success is living a creatively fulfilling life accompanied by financial freedom."
                                                 ~ together : 2 perspectives

Dette er også lydfiler som en må (bør) ta seg tid til å lytte flere ganger til. Kurset er mer spontant da de to utfyller hverandre i løpet av opptakene, men hele tiden holder de fast ved en rød tråd og deler med seg av gode ideer og råd for den kreative hverdags-sliteren: Hvordan få plass til kreativitene i en ellers så travel hverdag? Hvordan holde fast på fokuset og ikke la seg avspore stadig vekk?

De presiserer at dette kurset tar kun for seg det kreative i hverdagen. Hvordan man administrerer utstillinger, salg og sin økonomi, hører ikke med i dette kurset. For min del var det grunne til at jeg meldte meg på "in the fishbowl" rett etterpå. Nyskjerrigheten ble vekket, kan man si.

Anbefales? Ja, mye matnyttig. Ekteparet er god på å dele og artige å høre på, og de tenker konkret og målrette: Hvordan kan de hjelpe kursdeltageren til å fokusere mer på sin kreativitet?

pris :: 99$ (ca. 650,- NKr)
podcast & mp3-filer i lukket blogg :: forsmak på en kursfil :: 2 ganger i uka
tid :: 6 uker

Flying Lessons: Tips + Tricks To Help Your Creative Business Soar.
Dette er et kurs, via lukket blogg, som annonseres nå. Kelly Rae har fulgt drømmen sin og i løpet av 4 år har hun etablert seg som både bokforfatter og designer, samt kurslærer og kreativ formidler. 

In the end, I deeply believe in finding a way to share our stories, our resources, and how we’ve made it to where we are now. I also believe that there is tremendous value in what each of us has to offer when it comes to inspiration, concrete advice, and tips when it comes to creating a successful creative business.
                                                ~ kelly rae :: flying lessons

I motsetning til tara med e-bøker og marissa med lydfiler, vil det her komme en lukket kursblogg med oppdateringer nesten hver dag i løpet av de 5 ukene kurset varer. Hun lover også inspirerende sitater, gode linker og håper på at deltageren vil åpne for konstruktive diskusjoner i blogg-kommentaren.

Jeg har store forventninger til dette kurset fordi kelly rae, i mine øyne, er en dyktig skribent og fordyper seg i alt hun vil formidle. Her er ikke noe tatt på hælen, for å si det sånn. Kurset har noe av det samme innholdet som "in the fish bowl", men disse to personene har så forskjellig bakgrunnshistorier (hvordan de kom dit de er i dag) og formidler tanker og ideer på to forskjellige måter: En er fortrolig med lydfiler og en tyr til tastatur og skriver inn ordene.

Kurset har ingen deltagerbegrensning fordi kelly + mann venter en liten utpå sensommeren, og hun vet ikke når hun eventuelt kan holde et lignende kurs igjen (og om hun vil og skal det).

pris :: 99$ (ca. 650,- NKr)
lukket blogg med (nesten) daglige oppdateringer
tid :: 5 uker

blue :: blått vindu

{ blå glassmosaikk .: nederland }

Håper du lar deg inspirere!

* tara gentile
* marisa haedike :: creative thursday 
* kelly rae roberts

20. mai 2010

tidlig :: early


Tidlig, tidlig, og det kjennes som sommeren. Grønt gress, masse fuglekvitter, måker, lyder som bærer langt en morgenstund. Snart kaffe i godstolen ute. Hurra!

19. mai 2010

prosessen :. the processes

Jeg snublet over et innlegg hos rOssie :: the process pledge.

Snakker om sola. Hodet har svirret omkring "moderne" quilter og omkring bloggerlivet og, ja, dere vet: Det er mye som foregår til tider.

"Moderne" quilter er ikke nytenking i vår verden, det er bare en ny-etablering av de aller første quiltetradisjonene, før de "tradisjonelle" blokkene kom på moten, reflekterer naptime quilter.

Selvom mye av den "tilfeldige" måten jeg liker å sy blokker på, og at jeg lar meg fasinere av Gee's Bend quiltene, har jeg ikke klart å gjøre samme koblingen: At vi ikke er "utradisjonelle" quiltere fordi vi følger svingete sømmer og tilfeldige mål, men vi er "erketradisjonelle" fordi denne måten å sy quilter på, fantes enda før "tradisjonelle" blokker ble et begrep.

"Moderne" quilting handler om å quilte på en måte som viser hvem du er, som en quilter av i dag. Stilen speiler livet ditt, din estetiske sans og noen ganger også hvordan du, rent generelt, lever ditt liv.

"Intet er nytt under solen" når det gjelder motebegreper, også så innefor quiltetradisjoner. Men for å ta vare på historikken, på utviklingen og nyskapiningen innefor en tradisjon, er det viktig med dokumentasjon.

Dokumentasjon er viktig for ettertiden, for å ta vare på det tradisjonelle og nyskapende innefor tradisjonell (gammel) quiltetradisjon, skriver rOssie.

Her kommer bloggerverktøyet virkelig til sin rett: Vi er blitt flinkere, tør oftere dokumentere arbeidene våre enn før, og vi viser fram mer av hva vi gjør underveis. Hurra, hurra!

oktober, en rosa måned #1 quilt elements#3

Dette var mye å fordøye, men det traff meg mitt i magen. Også den ideen om at å dokumentere underveis i arbeidsprosessen, kan gjøre meg til en bedre quilter over tid.

Her og nå har jeg ingen problemer med å skrive under på avtalen:

Jeg, mereteveian, lover å fortelle mer fra arbeidet gang (prosessene), selv når jeg ikke helt får til å sette ord på dem eller lurer på om jeg gjør meg forstått. Hva jeg tenker og hva magen forteller meg, skal jeg sende ut i verden.      

* rOssie :: mutant quilting
* naptime Quilter :: throwback - a digression
* the modern quilt guild :: so, modern quilting is…

I took the process pledge ::

I stumbled across a post by rossi:: the pledge process.
Talking about the sun. The head is swirling around the "modern" quilts and about blogging, life and, yes, you know: There's a lot going on at the moment.

"Modern" quilts are not new thoughts in our world today, it's just a re-creation of the first quilt traditions, before the "traditional" blocks became the way quilts should be made, ponder naptime quilter.

Documentation is important to the future, to preserve the traditions and innovative within the traditional (old) quilt making, writes Rossi.

These blogposts and thoughts were new angles on the modern quilt movement to me, and they hit me hard. There it was, all clearly spoken to me:

So, modern quilting is just about quilting in a way that reflects you, the modern quilter. It is a style of quilting that reflects your life, your aesthetic, and sometimes your general approach to the world.

Here and now I have no problem signing the pledge:

I, mereteveian, pledge to talk more about my processes, even when I can’t quite put them in words or be sure I’m being totally clear.   I’m going to put my thinking and my gut feelings out there. 
                                                               ~ rOssie ::
the process pledge

18. mai 2010

blå mandag på tirsdag :: blues on a tuesday

Mandag i rødt, hvitt og blått av maigrunner og en kalender som viste 17nde.

Tirsdag er det tilbake til det dager med arbeidsoppgaver og fokusering. Best å holde tunga rett i munnen nå som det er færre dager å ta av.

* Fokus på klær forsetter: barnetøy og tøy til meg selv. Jeg krøp til korset og kjøpte kjoleboka som Ingunn anbefalte.  Skal jeg sy tunikaen før den kommer i hus? Vurderes videre. Solkjole og skjørt i sett nummer 2 + gutteshort står fortsatt langt fram i køen.

* Jeg fikk også heklet ett par "rosetter" som skal monteres på et par (rosa?) hårstrikker. Og få knapp på midten.
De som kjenner meg, ser vel ikke akkurat for seg at jeg har hårlengde nok til å bruke strikker? Nei, det er nå heller påtenkt småjenter med langt, lyst hår.

* 17. mai ble ikke i bunad, men jeg skal garntert rette skrittene inn mot Husfliden og kjøpe bunadspose først som sist: Takker for alle støttekommentarer og hint om at symaskintia mi kan brukes på andre måter enn å sy "kjedelige" nødvendige ting. Ps. Bunads-spesialisten på Husfliden i Tønsberg anbefalte sterkt dynetrekk framfor ingenting, så nødløsning er tatt i bruk inntil videre. God tips det er også, jenter!

* Morsomme saker ved symaskinen: Det blå teppet trenger bakstykke og quilting. Alt ligger klart. Jeg har til og med funnet fram sikkerhetsnåler. Nå var det bare å få sydd disse siste sammensyingsømmene og brette alt utover.
(Her holdt jeg på å skrive et mindre pent uttrykk som innehold den bakre de av kroppen, men direkte oversatt blir det vel noe sånt som "se å få startet på det, da!".)

* Blått: Søk det blå både ute og inne. Himmel, hav og langsmed veien. I stoffhylla og på veggene. Fortsatt trasker jeg med lyd på øret. Gode sko er alfa og omega.

mirror :: bomskudd

{ mandagstema :: bomskudd }

Ideèn var å fokusere på teksten rundt kanten ( "Jeg ser mange ansikter og jeg har tilgode å se et smilende ansikt som ikke er vakket."), men et eller annet sted underveis ble det temmelig uklart hva jeg egentlig fokuserte på.

* barnetøy
* kjoleboka :: built by wendy dresses via Ingunn
* tb.no :: ta vare på bunaden (men ingenting om poser)
* tb.no: mannsbunaden og generell bunadsfakta
* mandagstema :: bomskudd

17. mai 2010

i mai :: in may

Gratulerer med dagen, folkens!

17. mai 2010

Vi flagget, vi pyntet oss, vi pakket med paraplyer, vi spiste is, vi så barnetoget, vi vinket til barna (egne og andres), og vi dro hjem. Nå er det lange, smale pølser og kremkake + kaffe på menyen. 
Akkurat sånn 17. mai skal være.

cream cake :: kremkake

Hurra!

meteorologens varsel

Østlandet mandag og tirsdag: Skiftende bris. For det meste skyet, spredt regn. Lokal tåke. Fra utpå ettermiddagen stort sett oppholdsvær og lettere skydekke. Tirsdag nordlig bris, først på dagen frisk bris 10 i Ytre Oslofjord. Stort sett oppholdsvær og perioder med sol.    ~yr.no

Kan man bytte mandag med tirsdag, takk?

16. mai 2010

solkjole + skjørt :: sundress + skirt

Et sett med solkjole og skjørt ble klart søndag.

sundress :: sommerkjole-topp #3
sundress :: sommerkjole-topp #4 sundress :: sommerkjole-topp #5

Først så kuttet jeg av 15 cm på lengden etter inspirasjonen fra oliver + s og "soltopp med skjørt". Franske (skjulte) sømmer i sidesømmen, ønsket veiledningen. Jeg gikk for gammel god utprøvd (og ikke minst kjapp) rettsøm, sikksakk tilbake over sårkantene og til slutt, på forsiden, stikke ned sømmen.

I nederkant gjorde jeg som veiledingen sa, - kast over sårkantene, brett opp og sy fast. Veldig greit, og med en dobbel stikning ble kanten nesten som et bånd.

Jeg slet litt med at veiledningen brukte 1/2 inch sømingsmonn. For meg er det ganske naturlig med 0,8 cm (standardfoten i symaskina mi).
Og hvor står det om at delene er med sømningsmonn inkludert eller skal legges til når jeg klippet i stoffet?

Bærestykket ble nok derfor litt bredere enn tenkt. Skråbåndene justerte jeg litt så de passet symaskinfoten min og sømningsmonn på 0,8 cm.
Bærestykket kunne med hell ha vært noe kortere over rygg og bringe, - men om det har med størrelsen, at delene var klippet med ekstra sømingsmonn eller om modellen er smal om skulderne, vites ikke.

Alt i alt en veldig grei modell å klippe ut og sy sammen, og når lengden ble litt kortere, passet den godt som overdel til thights og skjørt. Kunne kanskje vært enda 5 cm kortere, men da kan den neppe brukes som kjolealternativ uten at undertøyet vises.sundress :: sommerkjole-topp #2

sundress :: sommerkjole-topp #1

Lazy days skjørtet er bare et stykke stoff klippet i hel stoffbredde (90 - 110 cm) med løpegang til strikken i livet og et kantebånd nede. Supergreit og dekorativt.

Jeg var litt betenkt angående båndet nede, - var båndet mitt for smalt, og likte jeg den løsningen på kanten nede?
Jo, det gav skjørtet det lille ekstra, og tipset taes med videre på sømfronten.

Piken ble kjempefornøyd med skjørtet og svingte seg ved trommesettet. Mer kan en vel ikke be om?

lazy days skirt :: svingskjørt

ps. Toppen og skjørtet passet sammen, men da kom ikke fotoapparatet fram. Jeg hadde tatt kvelden, kan man si. Uke med barnetøy resulterte i et skjørt og en topp, og ferdig tilklippet topp og skjørt til et sett til. Samt alt klart til 1 (2) nye tunikaer til meg. Hurra for utfordringer!

* burdastyle :: popover sundress + lazy days skirt

15. mai 2010

gammelt & nytt :: old & new

Favoritten min med basismønstre, kjøpt før det kom smått i huset.

old pattern :: kids :: gamle mønstre #1

Elsebeth Gynther hadde allerede ute en bok med barnetøy, - Barnetøy du selv kan sy. Jeg likte ideene, men for mine norske gavemottakere med litt kortere armer og bein, og litt tykkere, passet ikke de danske fystikkbarn-modellene. Men her kom boka for barn som trenger mer plass og vidde i tøyet.

Jeg fikk heller ikke noe fyrstikkbarn. Korte og staute krabater, både den første og den andre. Piken var ingen blondekjolefigur, men til treåringen sydde jeg sommerkjole i florlett hvitt stoff spettet med mintgrønne, rosa og gule trekanter. 

old pattern :: kids :: gamle mønstre #2

Inspirasjonen kom fra bildet til "Kjole med rynker". Fortsatt sitter rynketråden i fingrene, - mange, mange rynker derom halsen skulle sitte pent.

Vi hadde ingen andedam i nærhtene, men jeg kan fortsatt se for meg den lyse luggen og en hvit kjole blafrende i vinden mot en bakgrunn av vårgrønn juniplen. Ble fort grønske på den hvite kjolen, men pytt, hva gjør man ikke for en liten prinsesse?

old pattern :: kids :: gamle mønstre #3

Det ble med den ene hvite kjolen. Pikepappaen dro på forretningreiser til utlandet og kom hjem med merkeklær- kjoler langt billigere enn mor kunne sy, og for småtøffe guttejenter passer dongerikjoler unektelig bedre til imagen enn mors florlette hvite drømmer.
Men fortsatt sukker jeg andektig hver gang boka kommer til siden med favorittkjolen.

Guttejenter trenger benklær. Akkurat i rett tid, for der kom "tights" på markedet. Stoff og stil (gamle "Per/ Peters restehall") beriket meg med stoff til en rimlig penge. Jeg sydde ikke mange av modellene fra "smått & smart" bilaget, men tights'ene ble det flere av, i flere størrelser, og strikkegenser i bomullsgarn.

Sterk rosa og fiol-lilla var farger fra babymotebildet som fulget meg i garn og stoff da minstemor var liten. De plaggene fikk minstemann også nytte av, men jeg luket vel ut de helrosa tightsene. Sånt sett var det jo greiere når Lindex og H&M-moten (og Helly Hansen parkdress)  slo til med rødt og blått et par år seinere.

old pattern :: boys :: gamle mønstre

Burdaheftene mor sydde klær til oss jentene fra, var også litt for fyrstikkbarn (tyske den gangen), men tyve år seinere var de sydd til litt rundere engler.

Og nå, enda tyve år senere (det blir førti år, det gitt) finner jeg mange fine barnemodeller hos sybutikken på senteret. De siste årene har i hvert fall tre fulgt meg hjem. Bare det ene har det blitt kjoleplagg fra så langt.

Tanken var jo at jeg skulle sy guttebuksen fra Burdamønsteret herover og pikekjolen fra #9740, men den mønsterpakka hadde vandret ut av hylla og til et ukjent sted, tydeligvis.

Nå har jeg hørt mye bra om oliver + s (olivernands) sine barnemønstre. Burdastyle hadde to mønstre til nedlasting og utprinting på hjemmeprinters A4-ark. Mye bretting og bruk av tape, men ikke så verst lell.

girl's dress :: pattern :: pikekjolemønster

Nå ligger kjolene klare for søm. Jeg har bare et problem. Oliver + S la ut arbeidsbeskrivelse på enkelt pikeskjørt som har gått igjen i blogglandia de siste to årene. Smugkikket på hjemmesiden og hva ser jeg i bloggen deres? Jo, en solkjoletopp med skjørt under. Hva tror du, - ville det ikke vært stilig med et helt sløyferosa skjørt under dragemønstret solkjoletopp?

girl's dress :: pikekjole           

Tid for tenkeboksen igjen.
Passer bra, for barnebarnet og jeg skal se dragetreneren på kino.

Børnetøj du selv kan sy 0-4 år

* elsebeth gynther & solberg : barnetøj du selv kan sy (0-4 år)
* stoff og stil
* burda kjolemønster
* burdafashion :: free downloads
* burdastyle :: sundress + lazy days skirt
* oliver + s :: blog :: tunic + skirt
* dragetreneren

tunika + stoff :: tunic + fabric

Helt etter planen ble det ikke, men det er utrolig hva en får til når gått i gang. Var det ikke en eller annen som sa at god planlegging er halve jobben? I hvert fall var det med målretta fokus jeg plukket fra stoffhaugen.

fabric choices :: stoffvalg

{ tunika :: stoffvalg til to }

girl's dress :: fabric :: pikekjolestoff boy's fabric :: guttstoffer

{ pikekjole :: hovedstoff + "pynt" }           { gutteshorts :: stoffvalg til to }

Jeg har faktisk sydd en tunika allerede. Den lilla tunikaen tegnet jeg på søsterlånt mønsterpapir. Det var et par innsnitt her og der, ganske så vitale for frontmelonene, og de bør sitte pent. Prøvemodellen ble klippet og sydd i arvet gardinstoff. Og sprettet opp igjen etter at den satt som den skulle. Nå er det bare å ta stoff-mønstret og legge oppå "fin"-stoffet.

test pattern :: mønstertest

Fortsettelse følger. Tunikastoffet henger til tørk på badet.

14. mai 2010

5 på fredag :: #3 :: friday's finds

På hjemveien i går kastet solen lange skygger. Skulle jeg stoppe bilen og knipse synsintrykkene? 
I dag kan jeg angre, for himmelen er grå og ingen vet om lav sol og lange ettermiddagsskygger kommer tilbake.

early morning :: tidlig morgen pc023

1. Helgas utfordring fra digital photography school/ darren rowse, er skygger :: shadows. Neste gang stopper jeg bilen, for her var mye spennende skygge-inspirasjon. 2. Sølvi og datteren laget et teppe sammen til minstejentas konfirmasjon, med broderte motiver. Mye arbeid, men virkelig flott. 3. Fellestepper er en artig quiltetradisjon. Rødt, sort og hvitt gjorde seg veldig godt i denne gaven: sue bleiweiss. 4. Om jeg ikke hadde satt fokus på barneklær og blått teppe, så hadde jeg garantert latt meg friste av enkle, men spreke putetrekk.  En god ide for gave-esken eller som lotterigevinst?

5. 21 kjoler på 21 dager høres veldig abisiøst ut, men damen er i gang. halvveis inn i prosjektet innrømmer hun at det ikke bare har vært lett: Å sy kjoler handler om teknikk og nøyaktighet og ikke minst: Tid. Inspirerende, - og ikke minst imponerende!

* insp: friday finds :: make & take
takker for idè om hvordan link-love kan gies videre på en billedlig måte

12. mai 2010

Lykke :: happyness


Lykke er hverdagen, det vi nesten tar for gitt og det spesielle. Jeg hadde en flott kveld med Nittedal quiltelag. Dikt: Torstein E. Kjenne.