31. desember 2010

nytt år, - nye muligheter?

Siste timene av året tjue-ti klokker ut og snart skriver vi tjue-el've (eller totusen-og-ellve?).

birds :: fugler

Det er bare å takke for det gamle, for alle gode minner og stunder i lag, her på bloggen, på din blogg og ute i virkeligheten.

La oss blogge oss videre med friskt mot og lysende ideer, ta vingene fatt og fly strakt fram eller baklengs inn i framtiden.

Godt nytt år til dere alle!

30. desember 2010

Planer for kvelden?


Får vel bare tilstå at jeg er litt der, jeg også, og fryder meg over små planer om god middag og kanskje en liten tur utfor huset med noe som lyser eller smeller ved midnatt.

26. desember 2010

jul :: x-mas holiday

Tradisjonen tro, - førstedags brunch stod klar på bordet hos mor og far, og det var bare å starte på festmenyen en gang til.

x-mas lunch :: førstedags lunsj

På julaften kom ribba med medister og småpølser på bordet. Kokt potet og god saus sammen med smaker som surkål, tyttebærsyltetøy og sure agurker, hører til.

I år hadde vi også kokt grønt for første gang.

Plantasjen stengte rett for nesa på meg, og blomstene kom fra nærmeste bensinstasjon i år.
Kanskje bra, – for rosene fra plantasjen hang med hodet allrede førstedagen.
Kan man reklamere på roser som ikke står ut kvelden?

x-mas dinner :: julemiddagen #1

Akevitten må fram sammen med juleølet.
Fet og tung mat på en sånn kveld krever sitt skal jeg si.

akevitten 2010

x-mas dinner :: julemiddagen #2

God og mett og veldig, veldig fornøyd.

Resten av kvelden bestod av tradisjonell pakkeåpning, litt riskremdessert (siden vi ikke orket den rett etter maten), og et par blikk på tv-kassa når virkelig roen hadde senket seg.

Og så var det som allerede nevn, på'n igjen neste dag:

Først noe småspising på godter og diverse kaker, en mettende brunch med kald ribbe, sylte (laget av sønnen på skolen i år), røkelaks og eggerøre, reker og egg i aspikk sammen med litt grønt, leverpostei og ost.

Nok en middag som hører jula til, kom på bordet på kvelden: kokt skinke, hvit saus, fløtegratinerte poteter og grønnsaker.

dinner :: middag førstedag

Er det noen som føler behov for å knaske rå grønnsaker, koke havergrøt og komme seg ut på gåtur, tro?

Bare så synd at det er så koselig med fyr i peisen, kos i sofaen og tid til å se tv-film med familie.

Og veldig bra at høytider som dette bare kommer en gang i året!

Fortsatt god jul til dere alle!

fire :: fyr i peisen

24. desember 2010

takker { 24 } thanks

I dag er den dagen da vi som kan og vil, samles og har tid sammen.7days:6 -together

Her kom jentungen på julevisitt og gutten her farter avgårde utover dagen. I går brukte vi litt tid sammen, vi tre, spiste litt i en by som forbereder julesteng etter en travel tid (for dem), og  når kaffen kom på bordet, kom også telefoner frem.
Hørt om angry bird?

Heldigvis hadde de tid til å tulle snakke med sin gamle mor mens de spilte.

december :: #24 :: desember

I dag tenker jeg at jeg er takknemlig for at jeg har anledning til å treffe og være sammen med disse ungdommene, disse store barna som er travelt opptatt og på vei ut for å etablere et liv og erobre livets muligheter.

Gratitude is more than being thankful one day a year. Gratitude is a practice. For some, it's a way of life.  Christine Kane

Christine forsetter med å skrive at å være takknemmelig handler om å være tilstede. Om at det er å være til stedet i øyblikket, virkelig være tilstede, ta inn og få med seg hva som er og skjer omrking en.

whis studio :: this moment with mindy tsonas

På denne siden av jul fulgte jeg et internettkurs hos wish studio :: THIS moment med mindy tsonas. For meg har det vært en god ting, uten at jeg helt kan si fordi sånn og sånn, men det har vært med som en hjelper til å fokusere på øyeblikket og de små tingene, se litt hvor jeg står og går her og nå.

Øyeblikk er viktige.
Vi burte ta vare på dem oftere.

gratitude journal :: gadanke

Da jeg satte sammen de små bøkene tidligere i desember, gikk tankene mine (også inspirert av This moment-klassen) til en slik minnetanke-bok. Her er det småtips om hva en kan minnes, sette fokus på, av de små tingene her og nå. Katie :: making this home (gadanke) lager også mange andre inspirerende små notatbøker.

Tidligere har jeg fått tips om et verktøy, – en apps for iPhone fra happytapper, for de som syns at telefonen er teknologiens svar på papirnotisbøker og lommekameraer.

happytapper :: gatitude journal

I dag er jeg også takknemlig for storfamilien, for jobb, for venner og felleslag, og for de små og store sakene i hverdagslivet, – mat på bordet, varme og latter.

Og internett.

Takk for at dere der ute velger å dele et lite øyeblikk. Takk til de som følger, og takk til de som har lekt med på krumspring jeg kaster ut og finner på. Takken går også til de som drar i gang så mange bloggaktiviteter, – enten der fokuseres på foto, søm eller tankespill.

24 :: takker :: thanks

Takken går også til dere som lekte med på desemberblogginga med ordinnspill!

Stor takk, for denne desembermåneden hadde ikke vært den samme uten det dere har blogget om.

Sist, en takk til dere som kommenterer, kommer med hint og tips og vanskelige spørsmål, og som bare noterer at dere stikker innom.

Her og nå handler om å stå i livet, i det livet utenfor datamaskinen.
Men jeg vet at jeg er takknemlig for at jeg har tilgangen til dette verktøyet og alle muligheter som følger med internettlivet også. Mitt liv ble rikere med det.
Og takk for det.

* dagens musikk :: how can i thank you - theo bishop & jeff kashiwa/newport nights

* konvolutten for 23. desember mente randomixeren at jeg skal sende til solveig :: sol(st)rikke.

:: flere desemberbloggere

23. desember 2010

tre { 23 } tree

Lille julaften. Pyntet juletre.

tree-farm :: juletregården #2

I går var jeg med mor og far for å ta hjem juletreet. De har funnet en gård her rett ved med juletreskog både ute og inne.

Selvsagt måtte vi avgårde ned i skogen, finne årets favoritt og sage det ned, for så å ta det med  hjem etter måling og pakking. Snåle greier de "ringene" som pakker treet inn.

Inne i huset med jueltreskog (de har både ute og inne, og på jordet), kunne vi få både gløgg og vaffel, og jeg fant en pen krans til graven vi skal sette lys på i morgen.

tree-farm :: juletregården #1

Dette lille julekulerunde treet kunne nesten fått bli med meg. Det minnet så veldig om det første juletreet jeg var med og kjøpte til eget hjem. Seint, seint lille julaften, etter at det var blitt kølmørkt (og det var den gang det ble spart på lyset og selgeren hadde bare en liten lommelykt). Det var ikke stort utvalg tilbake, og først da vi kom inn i lyset i stua, så vi hva vi ahdde tatt i hus. Juletreet, stakkars, gjorde så godt det kunne og strakte seg med sine få kuler og sitt krims-krams.
Vi fant fortsatt barnål-minner under storteppet år da vi flyttet ut.

23 :: tre :: three

Forresten, det kulerunde treet kunne minne litt om en busk. Her om dagen lurte solstrikke på hvorfor det heter seg at "så går vi rundtom en enebærbusk-busk". Jeg mente at jeg hadde hørt noe, og fikk bildet av en pyntet feie-riskost i hodet.

Det stemte ikke helt. Balndet visst sammen en historie om erstatningsjuletre og sangleker som ikke er typsiske julesanter, men forbindes med jul allikevel.

Husker dere juletrefestene med "enerbærbusk", - der vi vasker og stryker oss gjennom alle versene framimot kirken? Og på samme festen tok vi vel "tante monica" og "reven rasker over isen"? Ingen typiske julesanger, de heller.

Det er slik "enebærbusk" opprinnelig oppstod, skrives det, - som en sanglek, en lekende ringdans. Melodien er gammel, og i skandiavia fant de ut at "enerbærbusk" passet bedre enn den engelske busktypen som ikke finnes her.
Kan du se for deg en gjeng med damer som danner en ring rundt buska og tar en sanglek for å få tiden til å gå? Jada, dette var lenge før tv og data kom på markedet. Folk måtte gjøre noe for å underholde seg selv. Men egnelit er visst historien bare oppspinn.

jul23-tre2 jul23-tre

Litt sy-pynt med grønt juletre måtte også bli til der jeg sydde smått før juø.

I år er første gangen jeg har hatt lyst på juletre her i herligheten, og det bare fordi jeg hadde, helt tilfeldig, begynt innsamlingen av trevirke før ideen kom på markedet.
Håpet var å få vist fram et selvkomponert i dag, feridg pyntet med lyslenke og litt ekstra. Men på denne siden av jul har det ikke vært lett å ta seg ut i fjæra og se etter drivved. Juletrebyggingen er utsatt til et varmere øyeblikk (tror jeg) og i mellomtiden får dere kose dere med denne ideen fra ingrid jansen :: wood & wool stool + flere.

wood & wool x-mas tree god jul wood & wool pillow

juletre av julekuler :: not mathalysende juletre :: by MERRY MISHAP BLOG

* julekule-tre :: not martha (veiledning)
* lysende juletre :: by MERRY MISHAP BLOG
* tovet juletre med "kuler" :: purl bee
* tovet juletre med "stjerner" :: purl bee
* heklet juletre :: karen klarbæks julekalender

tovet juletre med "kuler" :: purl bee tovet juletre med "stjerner" :: purl bee heklet juletre :: karen klarbæks julekalender

sydd juletre :: lola novajuletre-lapper :: mereteveianståltråd-juletree :: mereteveian

* sydd juletre :: lola nova
* juletre-lapper :: mereteveian
* ståltrådjuletre :: mereteveian
* polaroidbilder på juletreet :: old brand new
*juletrehylle-alternativ ? :: karen marie dehn (re-sirkuleringbruk resten av året)

polaroidbilder på juletreet :: old brand newjuletrehylle-alternativ ? :: karen marie dehn

* dagens musikk :: o tannenbaum - bob thompson/ more joy to the world

Forresten, - skulle kanskje heller vært "du grønne, glitrene treet: goddag, velkommen, du som vi ser så gjerne"?
Nuvel, jeg kan jo nynne på den litt i det stille her jeg sitter (og snart skal vaske litt hus).

december :: #23 :: desember

 

Musikk med juletoner er til litt frustrasjon, men mest glede. Og vi har klart våre favoritter bland de tradisjonelle og de nyere av i dag. Eller nyinnspillingene. Ganske fint, ikke sant?

* konvolutten for 22. desember kommer i posten til  new dawn

:: flere desemberbloggere

22. desember 2010

musikk { 22 } music

Julemusikk er for meg litt dobbelt.

city streeet :: julegaten #1

I første omgang blir det slik at når kjent julemusikk når meg gjennom radio'n, eller kanskje i butikkene som kjøpepress bakgrunnstøy, kjenner jeg det hugger litt til der inne og tanken er fort: "Å, er vi der igjen?! Allerede?"

Nå har jeg minimalisert mitt forhold til stress i forbindelse med jul, har kontrollen liksom og streber ikke lengre for å tilfredstille andres forventninger om den "perfekte" jul (for hva er nå det igjen?).

Da løsner knuten i magen, skuldrene senker seg og jeg kan vende det døve øret til julemusikkens førjulspress eller velge å glede meg med den.

22 :: musikk :: music

I går merket jeg at jeg fikk skikkelig abstinens. Det er noe eget med den spesielle juleplatene. Jeg husker faren min kom hjem med en lp og forsvarte seg med at de måtte da ha en juleplate i huset?
I noen år ble det jul med den på spilleren.

Min spesielle juleplate er jahn teigens, - det har jeg fortalt dere før. Det har ikke noe med at jeg er veldig stor Jahn Teigen fan (for det er jeg ikke, - jeg bare syns at han er en dyktig artist som mange andre). Når jeg tenker over det, har det nok mer å gjøre med at den har fulgt meg i mer enn ti år, og at jeg de første julene ofte satte den på mens jeg satt og småpuslet med førjuls-saker.

city streeet :: julegaten #2

Av sporene er det bestandig "nå tennes tusen julelys" som møter meg der i hjertet. Jeg kan ikke skilte med at julen bestandig er knyttet til den kristne delen av feiringen. For meg trår nok storefene med "og minn oss på at julens bud er kjærlighet og fred" sammen med "lysstreifet fra sky" fram mest, - det åpner for gleden ved å gi og ha ro samtidig som det i mørketiden finnes lys.

Kanskje det gir meg noe av det samme gledehåpet som stearinglysflammen tidlig på morningen, eller adventsstaken i vinduet?

youtube
{ fant ikke video med jahn teignes versjon, men stemningen kom med denne }

Gårsdagens abstinens kom da adresser på julekort ble limt og adresser skrevet. I dag skal jeg da virkelig lete fram julemusikken min.

I fjor laget 9na en videokalender i førjulstiden med gamle juleslagere. Det var mange der jeg hadde glemt, men når jeg hørte dem igjen, kom også noen førjulsminner tilbake. Det var en artig nedtellings-ide, - og kan jeg si at jeg savnet julemusikk-kalenderen bittelitt, 9'na?

Hos oss settes også juleplaten til jan werner og bettan på. Skulle jeg vurdert litt annet typsiskt julestemningsmusikk, eller kjente juletidssanger på samleplater, så er jo kurt + kork sin nye i år der. Sissel og nordstoga laget en sammen et år, men sissel har en egen også fra noen før. I barndomshjemmet tror jeg sølvguttene opptrådde i platebunken (selvom den sjeldent  ble lagt på spilleren).

* dagens musikk :: happy ever after - andrew oh/ andrew oh

jul22-musikk

Hvilken julemusikk setter deg i gledelig julestemning?

Sjernene i går bød på smil, på beundring, og på et lite nykk eller to i den kreative fingeren. Jeg ser flere stjerner på min himmel.

* konvolutten for 21. desember havner hos bjørg,
og konvolutten for 20. desember sender jeg til gnist 

:: flere desemberbloggere

21. desember 2010

stjerner { 21 } stars

"En himmel full av stjerner…"

jul21-julestjerne

Nå er det ikke grønt gress og blå-blått hav vi ser, men den vintermørke himmelen med tusenvis av stjerner en klar kveld. Et fantastiskt skue og til å drømme seg bort i når man jakter på stjernebildene.

Jeg har sydd noen stjerner også, på samme måten som hjertene og "god jul".

jul21-stjerne2 jul21-stjerne

Det er mange fine sjerner som vi kan lage, og både ideene og veiledningene er mange. Jeg lar meg nok begeistre av de rene, de enkle i formen og de som lages av materialer som tiltaler meg.

Metallstjerner er fint, - enkle  i designet og med stil.

Mine favoritter er papirstjerner. Det er noe eget med formen og roen som senker seg når jeg sitter der og bretter dem

Men etter å ha sett de samme stjernene, bare i litt enklere utgave, har jeg satt sofftjerner på lista mi for neste år. Hvilke stoffer skal jeg velge, tro?

paper star :: papirstjerne

Heldigvis trenger vi ligge helt nede for å vende blikket mot stjernene. Har du gjort det i dag?

december :: #21 :: desember

* dagens musikk :: looking up - gregg karukas/ looking up

Har du en favorittsjerne, -på himmelen eller blandt julepynten din? Får vi se?

* konvolutten for 20, desember får jeg trekke i morgen, ikke sant?

:: flere desemberbloggere

gledelig { 20 } joyful

En lite skade kan velte stort lass.

7days:3 - outch

Det gledeliger er jo at jeg (endelig) fikk tatt fram designerplasterne fra kristiansand og satt en regnbue på fingeren.

december :: #20 :: desember

Jeg liker å fokusere på de små gledene. Hverdagen består av så mye, og fort kan en la seg vippe av pinnen og bare famle der det er mørkest. Det er jo så mange forventninger og krav som stilles i dag, og med store mediadekning kan vi fort mer se på andre enn å se oss selv og den styrken vi har i oss.

20 :: gledelig :: joyful

ps: vit at jeg har lest alle innleggene deres, men at jeg ikke kom så langt til å legge igjen spor etter meg. p

Pytt-pytt, - la oss gå videre og jakte på mer glede denne førjulstiden.
I dag er en ny dag.

* dagens musikk :: rejoyce - david benoit & rick braun/ proffesional dreamer

* konvolutten for 19. desember sender jeg til  turid :: sefta holm design

:: flere desemberbloggere