12. desember 2008

til jul {13} for christmas

Før stod de materielle gavene mest i fokus hos meg. En dag, i god tid før neste jul, innrømmet jeg for meg selv tiden er julens materialisme, ønsket om ting og status, tok knekken på julegleden (og budsjettet). Nå var det store maset over.
Barna og jeg fokuserte på våre julegleder*.

Hanne valgte å tolke utfordringen på sin måte. – en mer universiell tolkning som jeg vil tro ligger hos oss alle når vi tenker oss om. For meg er dette en del av julefred og julefryd, - en del av julens budskap.
Men jeg elsker denne siden av utfordringen som vil at jeg skal sette meg ned og tenke meg om, – hva er mine personlige ikke-ønsker til jula i år?

Takk, Sølvi (og takk til 9na og Catta som startet den), for å dytte meg i tenkeboksen enda en gang. Beklager at jeg faktisk ikke klarer å fokusere bare på saker jeg ikke vil finne under juletreet. Lista mi er ikke så stor hverken den ene eller andre veien.

5 ting jeg ikke ønsker meg til jul:

* julegrøt og sauser som svir seg:
I fjor lagde (og svidde) mannen tre julegrøter som skulle være basis for riskremen på selveste kvelden. Han passet på som en smed og rørte hele tiden, men svidd ble den.
Julaften midt på dagen, etter tredje gangen og to gryter i søpla, dro han ut for å kjøpe Fjordlans ferdige risgrøt, men kom også hjem med en  ny gryte som virklig tåler grøtkoking og sauselaging. 
Ei gryte er ikke bare ei gryte heretter, sier jeg bare.

sesonal greetings :: julehilser

* storulykker:
Sånn som tsunamien som flommet innover 2. juledag 2006.
Nå var ingen kjente av meg berøret, men da nyhetene begynte å komme, og så bare kom de og kom de mens kloen grep hardt i mageregionen og sympatitårene ikke var langt unna. Folk på reisefot for å finne glede i juleuka, og i steden merkes de og deres med sorg og tap for livet.
I minnet sitter også vantroen på at noe så skrekkelig forferdelig kan få lov til å skje midt i julegleden, – en tid da vi kanskje setter omtanke, samvære og glede mer i fokus enn andre tider på året?

Det fikk meg til å innse at hver dag, hvilke dag som helst, er stor i seg selv. Om noe slikt skjer igjen, og det blir nært for meg, så ønsker jeg for oss alle at vi lever med tanken om at vi har tatt vare på det vi kan av godt i oss og våre.

* strømbrudd i det juleribben skal i ovnen:
En jul gikk strømmen rett før juleskinka skulle i ovnen hjemme, og der skulle komme gjester til julekvelden. Det ble krise, det! Vi hadde ved til peisen og stearinlys nok, men for steika og poteten måtte ovn hjelpe til. Heldigvis ble bare den “store” middagen litt forsinket.
Lurer på om gaver må alltid taes etter maten?
Jeg kan også huske da strømmen gikk i blokka på nyttårsaften og det var nesten 30 minus ute, og i murblokk-leiligheten hadde jeg bare elektrisk oppvarming. Det ble kaldt, det. Heldigvis for venner med vedovn.

* ikke-resirkulerbart gavepapir
Sånt som søppelmannen nekter å ta med seg i papirsøpla. Tenk at vi ikke får “kaste” julepapiret på vante måten. Ikke skal det i peisen heller, – brenner dårlig og forurenser. Vi som har så mye annet søppel i jula og i samme slengen som søppelmennen også har ferie og ikke kommer sånn som de skal.
Det er mange måter å tvinge oss stakkars uvitende forbrukere til å ta miljøhensyn. Når tar butikker ansvaret også?
I år blir det gråpapir og kanskje rød sløyfe. Jeg skal nemlig fyre med det i romjula!

secret santa swap # 10

* dødsfall i familien, – eller nesten-dødsfall:
Minstemann på 2 fikk smittet ned hele familien min og sin fars før juleaften med noe magegreier. Julaften havnet hans gamle farfar på sykehuset. Selv ble minsten lagt inn 1. dag, kom hjem 2. dag med retur på kvelden og isolat for å ikke smitte hele barneavdelingen med hva-det-nå-var han hadde. Hans far pendlet mellom to sykehus og to sykesenger, – var det sistegangen tro? begge steder. Jeg syntes jeg så det gråtåke-dødningehodet hver gang jeg gikk et skritt utenfor døra på sykehuset for å få litt luft.
Nå skal sies at det gikk bra med oss alle, og gamlefarfar levde i mange år etterpå. Men den jula, eller lignende, ønsker jeg ikke for noen. Det er lov å glede seg i ro med familie og kjente. 

* en jul uten reprise på tv:
Tenk noe så tragiskt! Grevinnen og hovmesteren går ut, tante pose eller kanskje fjolls til fjells ( i hvert fall en god gammel sort hvitt med leif juster, blandt annet), og ingen julefilm av typen alene hjemme eller om pappan som måtte erstatte nissen.
Nå har jeg jo video og pc med youtube tilgang, men det er ikke det samme.

*) Jeg vet jeg bare kan snakke for meg når jeg omtaler juledagene som dager med juleglede. I bakhodet ligger vissheten om at ikke alle har det slik som jeg opplever mine dager.

2 kommentarer:

 1. Jeg synes du hadde ett kjempeflott innlegg om "ikketing" å ønske seg.
  Du må ha tenkt lenge på disse.
  Det med sykehuset har jeg så vidt vært bort også ja, de to julene virka lite lystelig der og da.

  SvarSlett
 2. Disse ikke-ønskene er det ikke vanskelig å være enige i.
  Bortsett fra papir-ønsket...
  Jeg er ganske flink til å resirkulere og sånn, men julepapiret herfra er av typen som havner i oransje pose (brennbart avfall).

  SvarSlett