2. januar 2011

førjulsplaner :: early x-mas-plans

Det er ikke for å skryte på seg en stor medalje eller no' sånt, men det er virkelig sant, - førjulstidens stress og mas er et tilbakelagt stadium.

Og har vært det lenge.

note books :: småbøker

Hva med å sjekke inn nå når du kanskje allerede sitter med ny-kalenderen og markerer viktige datoer på rett plass? Hva med å ta et lite tilbakeblikk og tenke at dette blir siste desember du mistet kontrollen og fartet rundt som en flypilot i turbulent vær med null oversikt?

People suffer needlessly by postponing tasks until the last minute. A lot of tasks we race to finish at the 11th hour could be completed with ease if started early enough.                      ~ plannerpads

Joda, det handler om tid, planer + oversikt.

Du kan si jeg er heldig, for jeg har en støttekrets av damer som, basert på samme utgangspunkt, går like rolig inn i førjulstiden og senker skuldrene sammen med meg. Vi har lært, og vi jobber likt når vi har tatt kontrollen tilbake.

Jeg snublet over min guru for mer enn ti år siden, og i etterkant har enda flere tatt opp hansken og laget sine systemer. Den gang var jeg alenemor til to i barneskolen, hadde full jobb og gruet meg til julehøytiden fordi jeg visste at jeg i hele desember kom til å være oppvridd vaskeklut på kvelden. Helst skulle vi lage så mange julegaver som mulig sjøl, for økonomien var stram året rundt. Hadde jeg kunnet, ville jeg strøket jula av kalendrene tvert.

planer
I dag setter jeg jula på kalenderne allerede i januar. Kanskje allerede i romjulstiden mens jeg har friskt i minne hva som var okei denne julen. Hva fungerte bra, hva likte jeg godt og vil gjenta, og hva vil jeg allerhelst droppe til neste jul?

Det handler om de store så vel som de små tingene, fra juletre til frimerker og kaffe i koppen, merkelapper og plass rundt spisebordet for alle.

Det er mye å tenke på. Men det som er viktig, er at nå som du vet hvor stresstriggeren kom og kommer i jula, kan du gjøre ditt for å eliminere stresset allerede nå.

liten tue
Ta frimerker for eksempel, - liten tue velter stort lass, vet du.

Siste to ukene før jul, når det nærmer seg postens anbefalte sendetider, blir det ofte ekstra mye folk i køen foran en på postkontoret. I disse dager når vi er så heldige å ha frimerker med en stor A på, kan du da likegodt kjøpe inn de 30 frimerkene og legge dem sammen med restopplaget på julekort og konvolutter.
Om du bestemmer deg for at julekortskriving på gamlemåten er noe du vil ta for deg neste førjulstid, selvfølgelig. Du velger, men om du velger, så ta tilbake kontrollen og ikke la det bli en stressfaktor for deg.

decoration :: pynt

dag for dag i desember
Det beste tipset mitt akkurat nå, mens du sitter der med kalenderen, er å bla det fram til starten på november og skrive en kort liste over hva du ser for deg vil ramle på i desember, - førjulsaktiviteter, mat, gaver, pynt + tre, klær, juleplaner + besøk, og andre småsaker.

I neste omgang kan du se litt på hva du sjøl festet til dagkalenderen for desember, - juleavslutninger + julebord, kakebakedag, få + gå på besøk, julehandel. Mange av disse sakene havner omtrent samtidig på kalenderen hvert år. Som at nest siste uka før jul er det nesten bestandig juleavslutninger i foreninger og på barneskolen. I barnehagen legges vel julefrokosten på luciadagen, og julebordet på jobben er vel også sterkt knyttet opp mot samme helg hvert år?
Hvis du skriver inn liksom-avtalen med blyant, blir den lett å flytte på. Men du vet i god tid at den kommer!

Når du vet at folk strømmer til på julehandel ti over elleve på en lørdag, så hva om du allerede planlegger når du tar din julehandel, og at du kanskje legger det litt tidligere enn den siste uka før jul samt tenker om du virkelig må bruke lørdagsformiddagene? Er du heldig, vet du allerede et par gaver som er aktuelle for neste jul. Hvorfor vente til butikken er smekkfull da?
Speseilet hvis du vil lage gaver, - da trenger du mer tid enn to halve kvelder sent i desember. Men det vet du vel allerede, egentlig.

ttt (ting tar tid)
Nå skal jeg ikke ramse opp alt jeg tenker på, for det bobler litt over av det som fikk meg til å finne tilbake til julegleden og ha en stressfri førjulstid. Jeg glemmer liksom at det var en prosess over tid og at jeg "øvet meg" i et par år før jeg følte at jeg trygt kunne si at førjulstiden er god og stresset er et tilbakelagt stadium. Det var virkelig sant, - 15 minutter brukt hver dag i halve oktober og hele november, gjorde at kalenderne var tom for "må gjøre" i desember og julekosen kunne starte allerede med advenstiden i ro og mak.
Hurra!

advent :: elisabeth #6b

litt hver dag
Høres det dumt ut når jeg sier at litt hver dag + å minimalisere, konkretisere og planlegge er stikkordene?  Vite hva man vil ha på planen og luke vekk det andre, definere hva og hvorfor for meg selv, og skrive ned gjøremål og handlinger som er aktuelle for det som jeg vil ha på planen. Når jeg har bedre oversikt, klarer jeg også å ta overraskelser på strak arm.

Nå skulle jeg ønske at jeg kunne si at jeg har orden på resten av livet mitt på samme måte som jeg surfer gjennom desember, men slik er det ikke. Der må jeg fortsatt øve meg stort og blir visst aldri helt ferdig.

planlegging satt i system
I dag viser det seg dessverre at slike planleggingssystemer er big business og det er til tider vanskelig å navigere seg innpå selve kjernen i informasjonen en trenger. I weblandias spede barndom var det et par enkle sider, ingen reklamer og blink-blink ruter, og i 5-6 uker fikk jeg levert en 15 minutters oppgave i mailboksen hver ukedag. Passet meg ypperlig. Resultatet var en samling med nyttige og oversiktelige skjemaer, egne planer og tips på veien. De påfølgende årene har det blitt å bygge på dette fundamentet jeg la det første året med 15 minutter x 5 i uka.

Du skal få noen weblinker av meg, men vit at det er opp til deg om du vil ta tilbake kontrollen og vandre inn i førjulstiden med eller uten stress.
For noen liker jo at førjulstiden består av høyt stressnivå og en virvelvind av ukontrollerbare hendelser.

christmas orgranized :: cynthia ewer :: 6 ukers gratis "kurs"
* hva dette handler om
* oversiktskalender for 2011 (pdf)
* enkelt å følge, - også via twitter og facebook
* 5 tips for å planlegge neste jul

insp 
* sølvis antitress-tips (nytt i år) - helt supre!

10 kommentarer:

 1. Smart. Fint å begynne tidlig, har slike planer hvert år...nesten. Men så går det i glemmeboken.
  Høøø... hva venter vi på? Ned på syrommet og sett igang! ;-)

  SvarSlett
 2. Hei Merete
  Godt nyttår til deg også!
  Det du skriver om her er virkelig noen gode tips. De siste årene har jeg gruet meg til desember, som i det hele tatt bare er stress og mas. Hvor blir kosen av?
  Jeg var syk i 2009, og fikk ikke gjort alle juletingene, men jammen ble det jul alikevel. Det hadde jeg i minne i år, da vi klarte å pusse opp en hel leilighet, flytte og jobbe masse like før jul. Vi har overlevd alt sammen!OG vi har feiret jul. Jeg tror det er oss selv som må bestemme hvordan julen skal bli, og ikke bli med på kjøret som mange andre driver med. Julen handler vel egentlig om å være sammen og ha det hyggelig? da gjør det ikkeno om kakeboksene er tomme, vinduene ikke er vasket, og det er nisser overalt? Kjøpekaker går fint, vinduene er det ingen som ser på alikevel, og det blir jul med røde lys og en bolle appelsiner på bordet.

  SvarSlett
 3. Hei, ja jeg er helt enig med deg Merete! Litt planleggning er ikke å forakte. Det gjelder å tenke litt på lang sikt, både for juler og bursdager og konfirmasjoner og annet som skulle ramle på. Jeg begynner snart å tenke litt på det siste, selv om det ikke er før første helgen i september. Men du vet, hvis hagehekkene er klippet før sommerferien, er det nok med en liten stuss i august :)

  SvarSlett
 4. Jeg er så enig! Julegaveliste er satt i system, og jeg fyller inn alt som ble til overs eller som kjøpes i løpet av året. Jeg har oversikt ti år tilbake, slik at jeg ikke gir det samme år etter år. Nå har jeg vært på syrommet i dag morges og produsert koffertlapper, for det ble det spørsmål etter i desember. På spisebordet har jeg papirer og regninger og driver med avslutning av 2010-permen og starten på 2011-permen. Haaater stress! Kos deg!

  SvarSlett
 5. Veldig bra Merete! Virkelig i min ånd! Stor klem fra meg

  SvarSlett
 6. Takk for ett kjempefint innlegg Merete. Håper det er greit at jeg liker til det i mitt neste Antistresstips. Ja for du har vel skjønt at det kommer flere. Tror det blir ca 5 nå, og så starter jeg på igjen i slutten av oktober tenker jeg.... Minn med på det om jeg glemmer det da.

  SvarSlett
 7. takk for mange gode råd, Merete. Eg er av dei som alltid er seint ute - med det meste. Gruar meg til julestresset kvart år, og pustar letta ut når det er over, og alle nissar er rydda unna.
  Kanskje skal eg ta med meg nokre av tipsa dine og stille meir førebudd neste jul.

  SvarSlett
 8. Hei.Vil ønske deg et riktig Godt Nytt år.Klem fra Bodil.

  SvarSlett
 9. Sier til meg selv hvert år at i år skal jeg begynne tilig. Men det er ikke bestandig det går så greit, men sist jul syns jeg det gikk det rimelig greit med å være tilig ute med gaver iallefall ;)

  I år har jeg planer om å strikke votter til en del og jeg begynner aleerede nå i januar, så får vi se hvordan det fyker av da ;)

  Godt nyttår!

  SvarSlett
 10. Jeg sverger til FlyLady jeg da - og en nøktern "vareopptelling" i disse dager. Julegaver har jeg liste på, fra mange år tilbake, så jeg ikke lager / kjøper det samme og holder meg på et ok nivå, både pengemessig og arbeidsmessig.
  Det ble jammen nok julekaker til overs i år også, til tross for kun 3 sorter i boksene.
  Hjemmelaget pålegg - akkurat passe mye.
  Med FlyLady rent og ryddig - dvs. akkurat passe - så var det ikke så mye pes nei :-)

  Lykke til med det du skal i det nye året - jeg tenker på deg! Klem

  SvarSlett