2. desember 2008

brann {23} fire

I går, 1. desember, sa de på radioen at det var “skifte ut batterier i røykvarsler” – dagen. Jeg gikk i butikken, fikk nye batterier og byttet.

fire :: brann

Da jeg var ti år, nesten elleve, så brant huset vårt, mitt barndomshjem, i marsmåned. En times tid, til etter at røykdykkeren hadde vært inne og sett, trodde min mor at far lå og sov oppe på soverommet. Han hadde nattejobb og pleide å sove når han kom hjem sånn ca. 11 på dagen. Men akkurat den dagen tok han bussen til Lillestrøm for å hente bilen på verksteded i steden, – og på veien dit traff han på brannbiler på utrykning. De skulle til oss. Så få minutter var det om å gjøre.

Vi andre var alle ute, på skole og mor på jobb. Mor hentet oss på skolen. Da var alt slukket og vi stod på utsiden og så de knuste glassrutene. En bekjent i Stømmen åpnet sin klesbutikk for oss så vi fikk alle et rent bytte. Det høres sikkert spennende ut, men det er ikke så gøy når man “må” ha og mor og far skjuler tårene i påkledningsrommene.

En dag senere fikk vi komme inn. Fortsatt satt varmen i veggene, sortbrendte og våte. Lukten sitter fortsatt i nesen. På stolen lå tøybunken min med rent tøy klar til skapet oppe. Jeg tok et sårt farvel med den gule badebuksen med blå-hvite blomster. Kari-dokka, min favoritt gjennom ti år, måtte også ligge der, sotete og litt smeltet i varmen.

Vi fikk med oss noe. Helt lengst vekk fra brannsøylen midt i huset, lå noen saker inn mot veggene som vi kunne ta med. Mor og far hadde sittet søndagen før og limt bilder inn i polstrede album, – tenk, de kunne bli med oss.

Huset, vårt hjem, var 99% skadet, – det betydde at reisverket i ytterkant kunne brukes til å bygge et nytt hjem. Ellers regnet forsikrings-selskapet “alt” for tapt. I mange år hadde vi en tidsregning som het “før brannen” når vi var på jakt etter noe vi var sikre på at vi hadde.

Det er gått mer enn 30 år siden dette hendte. To branner har jeg lest om i min bloggerverden i år,  - branner på lik linje med vår.
Det spiller ingen rolle hvilker dag det er i året, bare du har kontroll på når du sjekket og skiftet batterier sist.
Jeg ønsker for dere at i denne tid med mye levende lys, så har dere tanke for brannfeller og setter nye batterier i brannvarsleren.

ps. det var en fabrikasjonsfeil på oljeløfteren som forårsaket brannen vår.

* brannvarslerens dag :: 1. desember

december : #23 : desember

It’s that time of year for us, with lots of candles.
Do take care and do not start a fire, – and change your batteries if you have to. Let us all look out for eachother so we can be together in our homes when Christmas Eve is here.

12 kommentarer:

 1. We use lots of candles throughout the winter, I love to have them burning and fewer lights on. So thank you for your timely reminder about checking the batteries in the smoke alarms.

  SvarSlett
 2. I'm getting better in reading Norwegian. Your story was very touching, and I understand how important it is to be careful with fire and to keep the batteries in smoke alarms working.

  SvarSlett
 3. Åhhh, så trist å lese om brannen! Hell i uhellet at dere fikk reddet noen bilder - de er jo uerstattelige.
  Tør nesten ikke tenke tanken på brann - tenker på lappeteppene og stoffene!
  I dag kjøper jeg nye batterier til røkvarslerne! Vi har heldigvis også en som er tilkoblet alarmselskapet, og DE skifter DEN når det er nødvendig.

  SvarSlett
 4. Dette var virkelig en historie til ettertanke. Takk for påminnelsen - i dag skal vi sjekke batteriene....
  Ha en fin dag!

  SvarSlett
 5. Yes a good reminder at this time of year.

  SvarSlett
 6. Det var trist å lese om din barndom med brann. Han ikke tenke meg hvor vondt det er å miste alt slik..
  Jeg sjekket batteriene i November, men hadde løpt å sjekket hvis jeg leste dette før jeg hadde sjekket.

  SvarSlett
 7. Huff og huff. Jeg har også opplevd en brann i en blokk, men mistet bare tingene jeg hadde i kjellerboden. Men følelsen av brann er ekkelt.. Og lukten sitter i hodet etterpå.

  SvarSlett
 8. Det hjelper ikke hvor mye vi passer på levende lys når det er en fabrikasjonsfeil i oljefyren som gjør utslaget.

  Vi kan aldri gardere oss 100%, men det er viktig å være påpasselig.

  Døra på vedovnen vår er fjærbelastet slik at den legger seg inntil åpningen når du slipper taket. Det ble en sovepute for meg, for døren så jo lukket ut. Jeg "våknet" da en kubbe veltet inni ovnen og døra kom på klem. Ingen gnister, men heretter lukker jeg døra hver gang.

  Du er flink til å sette ord på følelser! Stor førjulsklem!

  SvarSlett
 9. Så flott at du minner oss på å bytte batteri. Har selv opplevd en brann på nært hold (nabo) og vet hvor fort det kan gå.

  SvarSlett
 10. Noen opplevelser sitter i resten av livet, å miste alt i en brann hører nok til i den kategorien. Uansett er det en god påminnelse. Vi bor i et gammelt trehus, og brann har alltid vært min store skrekk. Skal ta en runde og sjekke røykvarslerne nå jeg.

  SvarSlett
 11. Det er sterkt å lese dette Merete. Jeg skal passe godt på alle lys. Batteriene er skifta.

  SvarSlett
 12. Dette var tøff lesning, nettopp fordi jeg selv opplevde at mitt barndomshjem brant 19. oktober i år. Jeg flyttet inn i det i sommer - etter at min mor døde og min far kom på sykehjem. Jeg har skrevet lister og lister og lister, men det er vanskelig å memorere hva jeg hadde i skuffer og skap, fordi jeg ikke hadde fjernet alt som var der fra før. Jeg har akkurat nå så mye klær at jeg får plass til det i en koffert. Jeg orker nesten ikke tanken på å feire jul i år. Er inne i en "hva er vitsen"-fase. Du har en koselig blogg. Jeg har mye å lære. Hvis det er du som har Meretes Atelier, så kjente jeg Torun som har jobbet i butikken da hun var ei bittelita jente og naboen vår.

  SvarSlett