13. desember 2008

hjertebank {12} in a heart’s beat

Hjertesymbolet, det åpne, kan tidfestet så langt tilbake som folkeslag fra siste istid og kanskje enda før det. Men betydningen for et jaktfolk kan man bare gjette på. Var det symbolet for selve livet?

Si at det er så, at hjertesymbolet starte som et tegn på liv, hos mannen (?) og dyret. Men skal jeg virkelig tror på at hjertet, for svenskene, kun symboliserer rompa der bak etter lang tradisjon med et hjerte på døra til “lillehuset”?

Nowadays, at least in Sweden, 2013a is associated with the behind and defecation, as it is an old sign for a toilet for both sexes.

Greit nok at baken (og meningen) er delt, men får være grenser for hva en skal tro på i den søte juletid med massevis av “peppekakor” i hjerteform fra Ikea.

Heart in Door        ~ heart in door by IK photo

Egypterne så på hjertet som sitt viktigste organ. Der satt selve sjelen, følelsene og tanken. Hjertet var porten inn til dødsriket, og fikk symbolet av en krukke, en urne. Krukkeinnholdet ble vurdert av gudene, neste som en type “skjærsild”, – et tungt hjerte ble slukt mens et lett hjerte, en rettskaffen sjel, fikk leve videre.
Hjerteglede og hjertesorg hånd i hånd, kan man si.

Den myke bueformen på hjerte kan sees  i samsvar med to bueformer som (grafiskt & kunstneriskt) tolkes som en fugl i flukt.
Tenker du på at “din tanke er fri”? Fri som fulgen?

I alkemyen er de to bueformene ild-tegnet.
Er det derfor hjertet farges så rødt, - som tegn for både blod og ild?

Men hjerteformen, satt sammen av to former, kan ikke bare tillegges urnen og bueformene.
Egypterne hadde også et annet tegn, samme tegn som blir benyttet for stjernetegnet Aries, Steinbukken Væren (den andre bukken var det ja). Dette tegnet stod for damens “krukke”. Det stedet som selveste bukken skulle ramme med all sin kraft, kanskje? 
I samsvar med teget for “samvær”, “søtt som sukker”, og sveiset sammen som to, – to ringer låst i hverandre, kan man jo se for seg at V formen og 2 bueform utgjør en hjerteform når de blir lagt oppå hverandre, – eller?
Hvis V - formen er mannen og UU - formen er damen, så har vi kanskje en ganske naturlig sammensveisning under dynen, ja.

Nok om det.

Ikke rart at all denne sammensveinsingen får folk til å assosiere hjertesymbolet med kjærlighet.

Men å komme på tanken om at leketøybjørnene care-bears er skjulte formildere av abort og homofili?
Jeg kan godt tenke meg at fantes det en mirakelkur, et frø, som hindret stadige graviditeter hos løsslupne kvinner under romerne’s storslagne fester, og at disse kvinnene spiste tok imot frøet med åpen munn åpent sinn. Og at formen på et av plantes blad ble trykket på mynter fra stedet der planten vokste i Hellas, – frøene gjorde dem jo rike.

Allikevel går jeg ikke på den om at lekebjørner formidler skjulte budskaper sånn med det første. Niks.

Da kan jeg jo også tro på at pepperkakehjerter i vinduet viser veien over tunet til lillehuset.
Lurer på om naboen ville se rart på meg neste gang jeg klatrer ut av vinduet for å gå på do?

cookies #4 : des.11 : småkaker #4

2 kommentarer:

  1. Her var det mange og dype og spennende tanker, jeg må ta en tur i boblebadet og fordøye dem... Morsomt å lese hos deg Merete.

    SvarSlett
  2. hehe, omvei til do....

    men altså; aries er væren, mens steinbukken er capricorn

    SvarSlett