21. februar 2009

fastelaven

Fastelaven er en gammel tradisjon her hos oss. Søndag og hveteboller med krem for de som liker det.

Skikken med fastelavnsris er av hedensk opprinnelse. Risene skulle brukes for å vekke til live fruktbarheten til kvinner, dyr og planter, ifølge historien.

Ordet "fastelavn" kommer fra gammelt tysk vastel-avent. Det hører til kristen tradisjon og betegner innledningen til fasteperioden før påsken.
                                                           ~ sitat: sanitetskvinnene

Jeg har kjøpt fastelavensris fra Sanitetskvinnene.

fastelaven

Nå kunne vi kjapt ha laget et sjøl. Fjær og ståltråd er ikke langt unna.

Men jeg har opplevd hva det betyr å få hjelp av prosjekter som de Norske Kvinners Sanitetsforening har satt i gang, både for kropp og sjel. Ja, selv for familien min.

I 1996 ble jeg skikkelig dårlig, og siden sykehuset ikke kunne finne ut av meg (jeg falt mellom to eller flere stoler) så fikk jeg tilbud om å bo på sykehotellet til jeg fikk føttene under meg igjen.

I krisesituasjoner bidrar Sanitetsforeningens omsorgsberedskap med hus, mat og omsorg til rammede, pårørende og helsepersonell.

Det ble mange uker vekke fra en liten gutt på 2 1/2 år og en pikedatter på 7, men takket være mine foredre og dette sykehotellet, var jeg rett i nærheten og ungene fikk se mor ganske ofte.
I tillegg fikk jeg god støtte av fagpersonell på sykehotellet mens småsaker ble undersøkt (ikke til noe hjelp) på sykehuset.

Norske Kvinners Sanitetsforenings overordnede beredskapsmål er å være en beredskapsorganisasjon med definert ansvar innen hus, mat og omsorg ved ulykker, kriser og katastrofer i Norge.

Den dag i dag sitter sanitetskvinner og binder fjær til bjerkeris og selger dem hele februar rundt omkring. For to uker siden kjøpte jeg tre stykker og forærte meg selv og to andre sterke kvinner et slikt et til morsdagen.
Mitt har fått museører for et par dager siden.
I går ble ett til kjøpt inn og skal rett borti gata her til en sterk mor til, og om jeg ser en fjærdame til i dag, vet jeg hvem som jeg har i tankene for enda ett.

Har du kjøpt fastelavensris i år?
Det hadde vært fint om du gjorde.

8 kommentarer:

 1. Anonym9:25 a.m.

  Nei, jeg kjøpte ikke fastelavnsris i år, men ga de noen kroner likevel. Jeg tåler jo ikke bjørk. Jeg tipset dem om at eplekvister tåler alle, så kanskje noe å tenke på for alergikere? Ønsker deg en god helg *klem*

  SvarSlett
 2. Flott bilde Merete! Det er godt å ha noen å støtte seg på i vanskelige tider, det har jeg selv erfart. Og det er også godt å kunne bidra med noen kroner tilbake innimellom ved å ta del i innsamlinger og dørsalg. Ha en fin lørdag!

  SvarSlett
 3. In our tradition little children come to see their relatives (and nowadays all their neighbours)on the Sunday before Easter with decorated twigs like these, wishing them good health etc. for the coming year, and they will be paid with Easter eggs and other chocolate candy. It seems like a mixture of Halloween and old Greek Orthodox tradition. The kids are dressed like little Easter witches.
  We had today wheat buns with whipped cream and almond (without the awful hot milk on the plate!).

  SvarSlett
 4. Her i huset er det både bollar og ris (i år går santitskvinnepengane til helsestasjon for ungdom).

  God helg!

  SvarSlett
 5. ;-( Dessverre ingen ris i år..Her registrerer jeg med vemod at frivilligheten har trange kår. Jeg er veldig enig at den må taes vare på, og ikke minst at alle etter hvert får den oppmerksomhet og hjelp når de trenger det..
  Ha en fin dag! klem fra meg ;-);-)

  SvarSlett
 6. ja fastelavensris er innkjøpt, men er langt fra museører på dem. Hurra for sanitetskvinnene.

  SvarSlett
 7. Jeg kjøpte også Sanitetsforeningen-ris i år.
  Ikke ofte vi ser dem på våre kanter.
  Da jeg bodde lenger nord, gikk de godt voksne damene rundt og solgte dem på dørene - i snøstormen.
  Som du sier, man kunne laget dem selv, og datteren min klaget fordi vi ikke gjorde det. Men jeg kjøper de N.K.S.-risene hver gang jeg ser dem!

  SvarSlett
 8. Uten det frivillige går velferdsstaten under!

  SvarSlett