19. mai 2010

prosessen :. the processes

Jeg snublet over et innlegg hos rOssie :: the process pledge.

Snakker om sola. Hodet har svirret omkring "moderne" quilter og omkring bloggerlivet og, ja, dere vet: Det er mye som foregår til tider.

"Moderne" quilter er ikke nytenking i vår verden, det er bare en ny-etablering av de aller første quiltetradisjonene, før de "tradisjonelle" blokkene kom på moten, reflekterer naptime quilter.

Selvom mye av den "tilfeldige" måten jeg liker å sy blokker på, og at jeg lar meg fasinere av Gee's Bend quiltene, har jeg ikke klart å gjøre samme koblingen: At vi ikke er "utradisjonelle" quiltere fordi vi følger svingete sømmer og tilfeldige mål, men vi er "erketradisjonelle" fordi denne måten å sy quilter på, fantes enda før "tradisjonelle" blokker ble et begrep.

"Moderne" quilting handler om å quilte på en måte som viser hvem du er, som en quilter av i dag. Stilen speiler livet ditt, din estetiske sans og noen ganger også hvordan du, rent generelt, lever ditt liv.

"Intet er nytt under solen" når det gjelder motebegreper, også så innefor quiltetradisjoner. Men for å ta vare på historikken, på utviklingen og nyskapiningen innefor en tradisjon, er det viktig med dokumentasjon.

Dokumentasjon er viktig for ettertiden, for å ta vare på det tradisjonelle og nyskapende innefor tradisjonell (gammel) quiltetradisjon, skriver rOssie.

Her kommer bloggerverktøyet virkelig til sin rett: Vi er blitt flinkere, tør oftere dokumentere arbeidene våre enn før, og vi viser fram mer av hva vi gjør underveis. Hurra, hurra!

oktober, en rosa måned #1 quilt elements#3

Dette var mye å fordøye, men det traff meg mitt i magen. Også den ideen om at å dokumentere underveis i arbeidsprosessen, kan gjøre meg til en bedre quilter over tid.

Her og nå har jeg ingen problemer med å skrive under på avtalen:

Jeg, mereteveian, lover å fortelle mer fra arbeidet gang (prosessene), selv når jeg ikke helt får til å sette ord på dem eller lurer på om jeg gjør meg forstått. Hva jeg tenker og hva magen forteller meg, skal jeg sende ut i verden.      

* rOssie :: mutant quilting
* naptime Quilter :: throwback - a digression
* the modern quilt guild :: so, modern quilting is…

I took the process pledge ::

I stumbled across a post by rossi:: the pledge process.
Talking about the sun. The head is swirling around the "modern" quilts and about blogging, life and, yes, you know: There's a lot going on at the moment.

"Modern" quilts are not new thoughts in our world today, it's just a re-creation of the first quilt traditions, before the "traditional" blocks became the way quilts should be made, ponder naptime quilter.

Documentation is important to the future, to preserve the traditions and innovative within the traditional (old) quilt making, writes Rossi.

These blogposts and thoughts were new angles on the modern quilt movement to me, and they hit me hard. There it was, all clearly spoken to me:

So, modern quilting is just about quilting in a way that reflects you, the modern quilter. It is a style of quilting that reflects your life, your aesthetic, and sometimes your general approach to the world.

Here and now I have no problem signing the pledge:

I, mereteveian, pledge to talk more about my processes, even when I can’t quite put them in words or be sure I’m being totally clear.   I’m going to put my thinking and my gut feelings out there. 
                                                               ~ rOssie ::
the process pledge

2 kommentarer:

 1. Takk for utfordringen. Jeg har enda problemer med å blogge om uferdige ting. Men kanskje jeg skal bli flinkere? Ser jo at det er kjekt å se andre sine underveis-beskrivelser. Ha en fin kveld!

  SvarSlett
 2. tubakk:
  så fint at du likte "utfordringen"! Du har jo mange tepper i kategorien "moderne/ gammel-tradisjonelle" :-)

  Jeg har blitt bedre på å ha kameraet i nærheten, til bruke både kompakt, speilrefleks og mobil (!) for å dokumentere underveis. Så skriver jeg litt omkring bildene etterpå, for de trigger jo hukommelsen.
  Men det er jo en jobb, som så mye annet. Det jeg presser meg med, er at når jeg blar tilbake i egen blogg, ser jeg at jeg har godt av å dokumentere underveis. Så mye endrer seg jo fra jeg starter til jeg syr siste stinget, - hvor tok veien en uventet sving?

  Jeg ville likt det kjempegodt om flere "moderne" quiltere klarte å dokumentere sine arbeider like mye som de som syr standariserte BOM-prosjekter gjør... Hurra for oss alle som dokumenterer :-)

  SvarSlett