22. desember 2010

musikk { 22 } music

Julemusikk er for meg litt dobbelt.

city streeet :: julegaten #1

I første omgang blir det slik at når kjent julemusikk når meg gjennom radio'n, eller kanskje i butikkene som kjøpepress bakgrunnstøy, kjenner jeg det hugger litt til der inne og tanken er fort: "Å, er vi der igjen?! Allerede?"

Nå har jeg minimalisert mitt forhold til stress i forbindelse med jul, har kontrollen liksom og streber ikke lengre for å tilfredstille andres forventninger om den "perfekte" jul (for hva er nå det igjen?).

Da løsner knuten i magen, skuldrene senker seg og jeg kan vende det døve øret til julemusikkens førjulspress eller velge å glede meg med den.

22 :: musikk :: music

I går merket jeg at jeg fikk skikkelig abstinens. Det er noe eget med den spesielle juleplatene. Jeg husker faren min kom hjem med en lp og forsvarte seg med at de måtte da ha en juleplate i huset?
I noen år ble det jul med den på spilleren.

Min spesielle juleplate er jahn teigens, - det har jeg fortalt dere før. Det har ikke noe med at jeg er veldig stor Jahn Teigen fan (for det er jeg ikke, - jeg bare syns at han er en dyktig artist som mange andre). Når jeg tenker over det, har det nok mer å gjøre med at den har fulgt meg i mer enn ti år, og at jeg de første julene ofte satte den på mens jeg satt og småpuslet med førjuls-saker.

city streeet :: julegaten #2

Av sporene er det bestandig "nå tennes tusen julelys" som møter meg der i hjertet. Jeg kan ikke skilte med at julen bestandig er knyttet til den kristne delen av feiringen. For meg trår nok storefene med "og minn oss på at julens bud er kjærlighet og fred" sammen med "lysstreifet fra sky" fram mest, - det åpner for gleden ved å gi og ha ro samtidig som det i mørketiden finnes lys.

Kanskje det gir meg noe av det samme gledehåpet som stearinglysflammen tidlig på morningen, eller adventsstaken i vinduet?

youtube
{ fant ikke video med jahn teignes versjon, men stemningen kom med denne }

Gårsdagens abstinens kom da adresser på julekort ble limt og adresser skrevet. I dag skal jeg da virkelig lete fram julemusikken min.

I fjor laget 9na en videokalender i førjulstiden med gamle juleslagere. Det var mange der jeg hadde glemt, men når jeg hørte dem igjen, kom også noen førjulsminner tilbake. Det var en artig nedtellings-ide, - og kan jeg si at jeg savnet julemusikk-kalenderen bittelitt, 9'na?

Hos oss settes også juleplaten til jan werner og bettan på. Skulle jeg vurdert litt annet typsiskt julestemningsmusikk, eller kjente juletidssanger på samleplater, så er jo kurt + kork sin nye i år der. Sissel og nordstoga laget en sammen et år, men sissel har en egen også fra noen før. I barndomshjemmet tror jeg sølvguttene opptrådde i platebunken (selvom den sjeldent  ble lagt på spilleren).

* dagens musikk :: happy ever after - andrew oh/ andrew oh

jul22-musikk

Hvilken julemusikk setter deg i gledelig julestemning?

Sjernene i går bød på smil, på beundring, og på et lite nykk eller to i den kreative fingeren. Jeg ser flere stjerner på min himmel.

* konvolutten for 21. desember havner hos bjørg,
og konvolutten for 20. desember sender jeg til gnist 

:: flere desemberbloggere

4 kommentarer:

 1. Så nydelig julegatestemning du har fanget inn med kameraet. Jan Werner og Bettan har vi også i cdspilleren. Det er nydelig juleplate. Jeg har til og med trallet litt julesang på kjøkkenet i dag. Bare bitte litt altså.

  SvarSlett
 2. Hvorfor stresser vi så fælt til jul... Jul blir det uansatt, enten man strever eller ikke.
  Aldri før har jeg gjort så lite til jul som i år - og hva så? Det går nok like bra. Pakkene er klare, maten innkjøpt, så jula kan bre komme...

  SvarSlett
 3. Sølvguttene er vel noe av det som virkelig får meg i julestemning, og som nevnt i bloggen min, deilig er jorden som den vakreste julesangen jeg vet om.

  SvarSlett
 4. "Walking in the Air" frå teiknefilmen om snømannen, gir meg frysningar og julestemning samtidig. Det er noko eige med desse klåre, fine guttestemmene.

  SvarSlett