23. desember 2010

tre { 23 } tree

Lille julaften. Pyntet juletre.

tree-farm :: juletregården #2

I går var jeg med mor og far for å ta hjem juletreet. De har funnet en gård her rett ved med juletreskog både ute og inne.

Selvsagt måtte vi avgårde ned i skogen, finne årets favoritt og sage det ned, for så å ta det med  hjem etter måling og pakking. Snåle greier de "ringene" som pakker treet inn.

Inne i huset med jueltreskog (de har både ute og inne, og på jordet), kunne vi få både gløgg og vaffel, og jeg fant en pen krans til graven vi skal sette lys på i morgen.

tree-farm :: juletregården #1

Dette lille julekulerunde treet kunne nesten fått bli med meg. Det minnet så veldig om det første juletreet jeg var med og kjøpte til eget hjem. Seint, seint lille julaften, etter at det var blitt kølmørkt (og det var den gang det ble spart på lyset og selgeren hadde bare en liten lommelykt). Det var ikke stort utvalg tilbake, og først da vi kom inn i lyset i stua, så vi hva vi ahdde tatt i hus. Juletreet, stakkars, gjorde så godt det kunne og strakte seg med sine få kuler og sitt krims-krams.
Vi fant fortsatt barnål-minner under storteppet år da vi flyttet ut.

23 :: tre :: three

Forresten, det kulerunde treet kunne minne litt om en busk. Her om dagen lurte solstrikke på hvorfor det heter seg at "så går vi rundtom en enebærbusk-busk". Jeg mente at jeg hadde hørt noe, og fikk bildet av en pyntet feie-riskost i hodet.

Det stemte ikke helt. Balndet visst sammen en historie om erstatningsjuletre og sangleker som ikke er typsiske julesanter, men forbindes med jul allikevel.

Husker dere juletrefestene med "enerbærbusk", - der vi vasker og stryker oss gjennom alle versene framimot kirken? Og på samme festen tok vi vel "tante monica" og "reven rasker over isen"? Ingen typiske julesanger, de heller.

Det er slik "enebærbusk" opprinnelig oppstod, skrives det, - som en sanglek, en lekende ringdans. Melodien er gammel, og i skandiavia fant de ut at "enerbærbusk" passet bedre enn den engelske busktypen som ikke finnes her.
Kan du se for deg en gjeng med damer som danner en ring rundt buska og tar en sanglek for å få tiden til å gå? Jada, dette var lenge før tv og data kom på markedet. Folk måtte gjøre noe for å underholde seg selv. Men egnelit er visst historien bare oppspinn.

jul23-tre2 jul23-tre

Litt sy-pynt med grønt juletre måtte også bli til der jeg sydde smått før juø.

I år er første gangen jeg har hatt lyst på juletre her i herligheten, og det bare fordi jeg hadde, helt tilfeldig, begynt innsamlingen av trevirke før ideen kom på markedet.
Håpet var å få vist fram et selvkomponert i dag, feridg pyntet med lyslenke og litt ekstra. Men på denne siden av jul har det ikke vært lett å ta seg ut i fjæra og se etter drivved. Juletrebyggingen er utsatt til et varmere øyeblikk (tror jeg) og i mellomtiden får dere kose dere med denne ideen fra ingrid jansen :: wood & wool stool + flere.

wood & wool x-mas tree god jul wood & wool pillow

juletre av julekuler :: not mathalysende juletre :: by MERRY MISHAP BLOG

* julekule-tre :: not martha (veiledning)
* lysende juletre :: by MERRY MISHAP BLOG
* tovet juletre med "kuler" :: purl bee
* tovet juletre med "stjerner" :: purl bee
* heklet juletre :: karen klarbæks julekalender

tovet juletre med "kuler" :: purl bee tovet juletre med "stjerner" :: purl bee heklet juletre :: karen klarbæks julekalender

sydd juletre :: lola novajuletre-lapper :: mereteveianståltråd-juletree :: mereteveian

* sydd juletre :: lola nova
* juletre-lapper :: mereteveian
* ståltrådjuletre :: mereteveian
* polaroidbilder på juletreet :: old brand new
*juletrehylle-alternativ ? :: karen marie dehn (re-sirkuleringbruk resten av året)

polaroidbilder på juletreet :: old brand newjuletrehylle-alternativ ? :: karen marie dehn

* dagens musikk :: o tannenbaum - bob thompson/ more joy to the world

Forresten, - skulle kanskje heller vært "du grønne, glitrene treet: goddag, velkommen, du som vi ser så gjerne"?
Nuvel, jeg kan jo nynne på den litt i det stille her jeg sitter (og snart skal vaske litt hus).

december :: #23 :: desember

 

Musikk med juletoner er til litt frustrasjon, men mest glede. Og vi har klart våre favoritter bland de tradisjonelle og de nyere av i dag. Eller nyinnspillingene. Ganske fint, ikke sant?

* konvolutten for 22. desember kommer i posten til  new dawn

:: flere desemberbloggere

6 kommentarer:

 1. Så mange fin trær du har i bloggen i dag!

  SvarSlett
 2. Så kjekt det har vore å lese og ta runden rundt saman med deg i dag!

  Juletre for meg må vere levande for lukta saman med synet gjev meg go'stemninga.
  Hos oss kjem treet inn veslejulafta om kvelden. Då får det lys og stjerna i toppen. Julafta brukar jentene å pynte det og legge pakkane under. Det gjer ventetida kjekkare og kanskje noko kortare.....;o)
  I dag er det tid for juledukar, julepynt, lys, julemusikk så kjem julestemninga snikande;o)

  Ha ein god dag!!

  SvarSlett
 3. Du grønne, glitrende tre GOD DAG !
  Her var det mange artige varianter av treet, og den enerbærbusken - den har alltid vært der, i sangen, mener jeg... og har aldri vært noe 'under' før nå! Pussig...
  Gledelig jul, med eller uten busk med pynt på! Her er treet kommet frem fra glemselen, og til- og med plasttre drysser :-)
  Svinet er ferdig krydret, og klar for stekeovnen i morgen.
  Kos deg i helgen!

  SvarSlett
 4. Tusen takk for enebærbusk-forklaring :) Og no kom eg forresten på at vi syng den engelske varianten i engelsktimane på skulen...
  Og takk for brevet i posten. Det kom fram her ein dag. Skal nok prøve ut oppskriftene når syrommet kjem i orden. God lillejulaft til deg!

  SvarSlett
 5. så mange flotte og originale tre du har funnet bilder av. Artig historie om enebærbusken :-)
  Kjeket at jeg ble trukket ut da - alltid like morsomt.

  SvarSlett
 6. Ja det er rart med det. Men treet man ser ute, ser alltid helt anneledes ut når det kommer inn. I år har vi vært ganske heldige å funnet et smalt tre. Kjekt.

  SvarSlett