21. desember 2011

julekuler :: x-mas bulbs

Jeg fant, jeg fant, ropte Askeladden.
Hva fant du nå da?
Jo, to esker med glasskuler til å ha på juletreet.

Old glass bulbs :: glassjulekuler

De stod der så på vippen helt ytterst ved kassa på fretex, - to små og en stor kasse med runde, glitrende julekuler. I den store esken kjente jeg igjen juelpynten jeg kan huske ble kjøpt inn, den typen med store kule og plastbjeller fra Domus i barndomsårene.

De to andre boksene hadde glasskuler slik jeg husker fra julepyntsamlingen til mine besteforeldre og mormor. De var alltid sirlig nedpakket i slike ekser, gjerne med brunt silkepapir også, for kulene er jo så skjøre. Vi barnabarn fikk begges steder fordele julepynten oss imellom, så noen får kuler har jeg fra før.

Det som også gjorde meg nostalgisk, var hyssingstumpene, de gulnede, som jeg vet ble knyttet der på samme tid som da mine foreldre var små. Det er noen med gammelheten som sier meg det.

Bulbs :: glasskuler

Jeg spurte hva de kostet, - jo, 15 kr stykk for de små (i glass) og 20 kr for de store(i plast). Jeg gråt nesten, bladde opp lommeboka og kjøpte den ene esken. Så spiste jeg og søsteren lunsj før jeg gikk tilbake og kjøpte den andre esken også. Piken bak kassa lurte veldig, men solgte meg dem med et smil.

Alle kulene skal jeg ikke ha selv, - jeg har tenkt lenge og vurdert fram og tilbake, men nå blir de ikke sendt i posten til noen (kulene er jo så skjøre). I stedet fikk mor og far ta seg ut fire kuler til "vårt" juletre. Kanske jeg viser fram esken til et par andre også, og så får de plukke med seg et par kuler.

Det må vel være juleglede med skimmer i?

2 kommentarer:

  1. Gode gamle minner er mer verdt enn gull. Ta godt vare på dem!

    SvarSlett
  2. Oh, we had almost the same baubles in our tree and grandmother's too, and now I have the most of them. Real treasures!

    SvarSlett