Her kommer en veiviser på stjernesømmen fra bang :: take that-teppet.
Først så kan en rote rundt i smårester, nye stoffer og/eller bare satse på at et stoff er alt en trenger. Stoff til de blå stjerne var kreti og pleti fra rester og sånt, de røde var fra en stoffpakke med 8 røde stoffbiter, kjøpt i italia, og dette her, et fasset stoff, ble kjøpt nå på NQT i danmark.
1. Nå klipper jeg ut rektangler. Kortsiden i rektangelet tilsvarer omtrent triangelet/stjernespissens baselinje nede, og langsiden tilsvarer omtrent triangelets/stjernespissens sider. Triangelet er sånn omtrent likesidet når det er tilklippet.
I disse stjernene er vel rektangelen en varisjon over sånn omtrent 2-2,5 cm x 3-3,5 cm. Større stjerneblokk = større rektangler. Mindre vil jeg ikke prøvd meg på (igjen).
Jeg klipper ut til flere (to) samtidig og ser for meg 8 spisser i stjerna. Noen ganger blir det bare 7 og noen ganger blir det 9, men fellesnevneren er ganske lik 8.
De gule fra danmark har 7 spisser, og for en av de blå ble det jammen meg 9.
2. Stjernespissene klipper jeg fra et og et rektangel og får 2 fra hvert rektangel.
Se på bildet, – jeg klipper ikke fra hjørne til hjørne, men litt ned på langsiden og slutter litt før på den motsatte langsiden.
[Fordi jeg favoriserer høyre hånd når jeg klipper, holder jeg rektangelet i venstre hånd, og da blir det naturlig å klippe nedenfra på høyre langside og oppover mot ventre langside.]
Nå har ikke de klipte trekatene like lange sider.
Jeg klipper ikke baselinjen/kortsiden rett av, men klipper den skrått av sånn ca fra midten. Kanskje du ser det bra nok på bildet?
Klipp triangler/trekanterfra 8 rektangler, – totalt til 16 stjernespisser.
Det blir mye småklipp etterhvert.
For bakgrunnen bruker jeg sånn ca 6” x 6” / 15 cm x 15 cm kvadrater. Noen ganger litt større, noen ganger litt mindre, og noen ganger er det mer som rektangler, – jeg tar litt hva jeg har og hva som kjennes rett der og da.
3. Begynn med å legge opp 4 stjernespisser, – spissene ligger omtrent som til hjørnene i en firkant (ikke nødvendigvis et kvadrat, men en tenkt firkant).
4. Fyll ut med 4 stjernespisser til og dander de 8 spissen på plass.
Har du ganske variasjon på spissene (tykke-tynne, lange-korte), så trengs det mer dandering en om de er så ensartet som de ble her på prøvestjernene.
5. Når stjernespissene ligger sånn nogenlunde der de skal syes fast, legger du høyre hjørne på trekanten over venstre hjørne på trekanten som ligger ved siden av.
Gjør det hele veien rundt.
6. Fest sjernespissene med nåler til bakgrunnsstoffet.
Nå kan en jo godt begynne å sy, – men da ville jeg ha satt nålene i fra baksiden så ikke tråden min hekter seg fast i knappenålene hele tiden.
Jeg har også brukt et applikasjonslim, på stift og kjøpt hos åsne på quiltefryd her i tønsberg, – den er veldig grei.
7. For de røde sjernene hadde jeg ikke med meg noen knappenåler, og da lære jeg meg til å sette pris på tråklingen.
Det anbefales.
Ettersom høyre hjørne på trekanten hele tiden skal løfte opp når ventre side på trekanten/spissen før skal syes ned først, så sjekk at tråkletråden lar vær å sy noen klumsete sting i det skjulte og syr mer fast enn den trenger.
8. Jeg syr applikasjon med små sting…
9. … og bretter sårkanten under med nålen og holder den nede med neglen.
Et sting og brett under, holdt fast og sy et nytt sting, brett under, sy osv.
Nålen har dratt tråden opp gjennom kanten på stjernespissen, og så tar jeg et nytt sting: Stikk nålen ned akkurat rett bakenfor der tåden kommer opp, og stikk nålen opp igjen sånn 2-3 mm lengre framme på stjernespissen.
10. Fortsett til du er omtrent 3 mm fra spissen.
Ta et festesting og stikk nålen opp i samme stinget. Stram litt til.
11. Brett spissen ned, ikke foran, men bak på stjernespissen, sånn omtrent i 90 gr vinkel. Bruk neglen og press bretten litt godt ned.
12. Nå kommer det som jeg ikke klarer å kalle noen annet enn å knøvle resten av stoffet innunder i spissen:
Først bretter jeg innunder sårkanten så greit det lar seg gjøre (for alt skal jo liksom skjules inni den tynne spissen), men så går jeg til angrep og knøvler skikkelig til så alt bare må stappe seg under inni den slisetynne spissen.
Vil det ikke, så skal det.
Her her hårda bud.
Når jeg vinner kampen (og knøvlinga er slutt), presser jeg alt sammen hard ned i stoffet, mellom fingrene på forsiden og baksiden, og tar et kjapt ting:
Nålen stikker jeg nedi akkurat over spissen og opp igjen bare ca 2 mm nedpå spissen, – et lite trykk nå, i tråden, når stinget er tatt.
Fort tar jeg neste sting, og så ka jeg løsne på klemmegrepet som holdt knøvlen inni spissen.
Her trekker jeg pusten.
For det glemmer jeg midt i kampens hete.
13. Nå er det bare plankekjøring ned langsiden på trekanten, – bare jeg husker på å få løftet unna høyre hjørne på neste sjernespiss.
14. Det blir ofte et litt langt sting på baksiden i det jeg hopper fra venstre hjørne på ene stjernespissen og over på høyre hjørne på neste stjernespuss.
Så er det bare pen plankekjøring oppover langsiden, – før spissen er der igjen.
15. Sånn går det da, hele veien rundt.
Opp enen langsiden, ned andre og med litt knøvling når hver spiss står for tur: Totalt 8 ganger.
(Her kan du se at jeg hadde et firkantet stoff av den mer avlange typen til bakgrunnstoffet.)
16. Sirkelen i midten er ikke alltid en sirkel, – noen ganger er den mer som et egg, en oval.
Jeg starter med å klippe til en rund form fra et firkantet stoffsykke.
Tommelfinger-regelen kan være at rundingen skal nå ut i kløfta mellom to stjernespisser.
Når du da bretter innunder sårkantene, så får du den litt innpå stjernen. Jeg liker jo å se at spissene overlapper hverandre på en litt ustrukturert måte, men der er vi kanskje litt ulike, du og jeg?
Til slutt presses stjerneblokka pent med varmt strykejern og legges tilside for et framtidig prosjekt.
Jeg kan ikke si hva jeg skal gjøre med disse to demonstrajons-stjernene eller mine 2 gule sjerner fra danmark da jeg overnattet hos Kate :: in my footsteps. Den historien handler om frustrerte tanker om en koffert på ville veier, ikke noe å sy på, og et trøstesytøy fra Kates fine restelager samt fritt bruk av hennes sysaker.
Det ble mange hyggelige tanker og sting og kos uti natten den kvelden, god søvn og koselige timer neste dag også.
Tusen takk til deg for det, Kate.
Å sy stjerner i selskap kan få tungebåndet på glid.
Når jeg sitter alene, blir det tankene som flyr og selvom jeg sloss litt med å vinne over stjernespissene nå og da, så får jeg stort sett senket skuldrene og husker på å puste med magen.
Rene meditasjonen,
Bakkekontakten kjenner jeg i hvert fall.
ps. kofferten kom til rette neste dag.
Flotte sterjner, god forklaring og morsom beskrivelse av kampen med spissene. Jeg så for meg en vill kamp med et "levende" sytøy - lol.
SvarSlettTusen takk for flott forklaring, og for at du vil dele med oss! Dette har du hatt mye arbeid med!
SvarSlett"Levende" stjerner, men det høres plundrete ut med de spissene. Litt smått for mine fingre, men stjernene kan jo ev.lages større. Men nå koser jeg meg med broderigevinsten fra Danmark....
SvarSlettKjempefine,, ser ikkje for meg at eg skal prøve ein slik kamp med spissse stjerner,, men flott å sjå at andre kan det..
SvarSlettSå kjekk du er som deler!
SvarSlettEg skal prøve meg på desse, gleder meg til det.
Kjekt er det og å "høyre frå deg att" her på bloggen.
Ha gode dagar!
Solklem
Takk for at du lager beskrivelsen så detaljert. Selv jeg skjønte dett. Her tordner det nå. Kanskje varmen kommer også....
SvarSlettHej Merete. Jeg faldt for dine stjerne på NQT (og tak for sidst forøvrigt) og tog flere billeder af tæppet. Jeg har lavet et lille flickr-album med nogle af de tæpper fra Stings's udstilling på NQT, som jeg bedst kunne lide. Du kender nok igen nogle af dem ;-)
SvarSletthttp://www.flickr.com/photos/71745480@N00/sets/72157629905951260/