14. desember 2012

appelsinmarmelade :: marmelade

Mormor var super på å lage appelsinmarmelade.

Jeg husker at når vennindene hennes kom til te på formiddagen (og hun sikkert var barnevakt for meg noen dager), så roste de marmeladen hennes. Så fin og stiv den var!

Som barn var jeg ikke særlig begeistret for syltetøy, men marmeladen var ikke syltetøy.

Jeg fikk lyst til å lage marmelade til jul da jeg fant disse glassene i Oslo en ettermiddag. Men bitre appelsiner kan spesialbestilles, fikk jeg vite på Meny. Dog, jeg trengte ikke en hel kasse: 4-6 appelsiner var mer min kvote.

Heldigvis for internett: Diverse forslag om sitoner, lime og grapefrukt ble funnet. Jeg gikk for lime og litt sitron sammen med en vaniljestang.

Jeg måtte lete en stund før jeg kom over en oppskrift som fortalte meg nøyaktig hvordan jeg kuttet opp appelsinene og skallet. For en ting jeg husker godt er te- damene hos mormor som roser og lurer på hvordan hun får til å skjære skallet i så tynne skiver?

Det ble fire små glass og to store reserveglass. Jeg syns jo det ble godt, men ikke alle liker marmelade som meg. Allikevel prakket jeg noen glass på et par familiemedlemmer med beskjed om at de kunne bare helle alt ut i vasken om det ikke falt i smak.

Tynt lag med marmelade på hjemmelaget knekkebrød,- nam!

2 kommentarer:

  1. Hello Merete! Blogger won't translate for me, but I just wanted to say hello and I really need to make marmalade from the Meyer lemons I have, and this inspired me to get moving and do it tomorrow. Wishing you and yours the best new year!

    SvarSlett
  2. Mmm. Datteren min lagde appelsinmarmelade og ga bort til slekta denne jula. Det var mange av oss som fikk minner om min mormor som alltid hadde appelsinmarmelade og ristet loff!

    SvarSlett