12. juli 2008

å fly :: to fly

Monika :: tanker ved et tastaur snublet over denne utfordringen og er nå på sine fjerde dag med "rydd og kast", - også betegnet som "decluttering".

Spørsmålet er: Hvor deilig ville DU føle deg om du fjernet en ubrukt ting fra huset ditt hver dag i ett helt år? Declutterings-utfordringen! Kast, gi bort, eller selg en ting fra hjemmet ditt hver dag i ett år.
                                                                             ~ den grønne sti

Ingen regler. Ingen råd.
Men litt er det jo: Kast hver dag og om en vil, så kan en begrense ryddeområdet til flylady-sonene, - et godt råd, mener jeg.

Jeg oppdaget flylady i 2001 via en quilt art liste, faktisk. En quilter som hadde gått fra "rot er kreativt" til "skinnende blank kjøkkenvask", gode rutiner og et ryddig/ ryddigere hus. Mindre tid brukt på å holde orden, lete etter saker og ting samt også mindre å flytte på når gulv skulle støvsuger og vaskes, gav damen mer tid til å være kreativ. Og følelsen av å være "håpløs" rotet ble mindre.

Gir jeg nå inntrykk av at hus og hjem er på plass?
Beklager!
Jeg kommer nok alltid til å være en flybaby*, - en som tar vingene fatt og flyr i lav høyde, for så å kræsjlande en dag eller fem.
Men, et stort men her, er at jeg ikke har med meg den "håpløse" bagasjen lenger. Før, i et tidligere liv, visste jeg ikke hva som ville fungere når "ingenting" fungerte. Nå har jeg verktøy (flylady-systemet) som jeg vet fungerer.

365 dager med decluttering 
Et verktøy er å tørre å kvitte seg med gjenstander.
Selvom jeg både rydder, kaster og tar poserunden*, så er det noe som blir "usynlig" over tid og som jeg trenger å få rettet blikket mot.
needle :: knappenål bøyd

Jeg er med.
Er du?

knapp-juli 

*) flybaby: en som tar babysteps (og ikke kommer seg helt ut av startfasen?)
*) poserunden: 27-ting "boogie"

andre måter å fly på
* betty42 tør og er på reise
* å være modig

10 kommentarer:

 1. Hvor mange plastposer er det plass til i et skap? De fylte opp en svart søplesekk! Så nå kan jeg sette noe annet der, så ikke plastposene tar over igjen. Ellers har jeg oppdaget et sånt "Ryddig hjem" (FEM) program hvor de blir fortalt, hvorfor de klamrer seg til ting isteden for å kjenne på de minnene de har inni seg.
  Flylady synes jeg også hjalp mye, men jeg kræsjlander litt jeg også.
  Ha en fin helg! Liv

  SvarSlett
 2. Flott tiltak, spesielt hvis ting kan resirkuleres. Og får jeg til bare en tredjedel av 365 dager, er jeg svært fornøyd med det også. Får titte litt i skuffer og skap, de er jo helt klart overfylte.

  SvarSlett
 3. Liv, - hadde også en aha! da jeg samlet sammen poser. Nå holdes antallet til ca 20 (litt reserver må man ha) samt at meny/ kiwis gjenbruksposer er md i butikken (nesten) hver gang. "Klamre seg til saker" er rette ordet. Mye følelser involvert i kastinga, ja.

  Supernøtt, - gjenbruk/ gi det videre er stort! Jeg halverte boksamlingen på den måten (biblioteket). Og barnevideoer (tantebarn). Og donald-blader (sfo). Men det er også utrolig hva en samler av "søppel" uten å vite det, og et rydd-kast fokus kan få en til å spare på/ ikke dra mer av slikt inn i huset...

  SvarSlett
 4. Jeg er med - og jeg har holdt på et par uker allerede.

  Jeg tror at for meg passer det å ta en gjennomgang av ting og tang sånn med jevne mellomrom - en gang pr. sesong sånn cirka.
  Det jeg ikke kvittet meg med forrige gang er (ganske) sikkert modent for det nå!

  Det krymper i skuffer og skap og det er Det Beste som får lov til å bo her fremdeles.
  Vi fortjener Det Beste, ikke sant ? :-)

  I sy / hobbyavdelingen endrer smaken seg og det skal nok bli flere tepper til teppeaksjonen.
  Det synes jeg er en god måte å rydde på.

  For tiden har jeg egentlig fokus på å ikke dra inn ting, i alle rom, og det funker rimelig bra :-)

  Hvis jeg hiver i snitt 365 ting på et år og ikke kjøper 365 ting, så blir det 730 ting som ikke trenger å fylle opp her !!

  SvarSlett
 5. Hei dette må jo en få til kaste en ting vær dag , selv om det er fy ord for gubben... Kjekt og ha sier han... men det finnes jo grenser også da... så dette skal garantert skje og bli kvitt noe hverdag...da blir det kanskje oversikt som nevnt... sløve strikke pinner skal ut i morgen...

  SvarSlett
 6. Dette var et interressant innlegg, kanskje jeg bør tenke litt på det????
  Hyggelig å være tilbake hos deg igjen. Ikke noe ønskelig med slike lange opphold, nei.
  Ha en herlig kveld.

  SvarSlett
 7. Da jeg flyttet ut av ekteskapet og inn i nytt hus for et halvt år siden var det lite rot som fikk være med (både mentalt og fysisk). Men det drar seg fort i hop med ting og tang - og Flylady prinsippene kan være nyttig å ha i bakhodet! Jeg tok meg på tak allerede i går og ryddet vekk etter som jeg sydde :-) Vi får ta en oppsummering om et år...

  SvarSlett
 8. Hei Merete!

  Snublet over bloggen din når jeg var på "Den grønne sti". Jeg har vært med på flylady ganske lenge, men har nå kræsjlandet noe veldig. Er tilbake til null, men fokuserer på at litt er bedre enn ingenting!

  Synes du har en kjempeflott blogg! Den var rett og slett vakker å se på! Lurer også litt på hvordan du har fått signaturen din på bildene dine? Hvor har du laget den?

  Dette var flott! :-)

  Klem Kari-Anne

  SvarSlett
 9. Takk for opplysning om hva man kan få laget innlegg lettere og kjappere! Jeg suger til meg all slik informasjon! Har ikke forsøkt det enda, men det skal jeg jammen. Akkurat nå er jeg hjemmom en tur fra hytten og er bare så glad for å kunne blogge - normalt! Raser fra den ene bloggen til den andre. Den eneste trøsten jeg hadde på landet var at jeg kom meg inn på bloggen, kunne lage innlegg bare jeg smurte meg med mye tålmodighet (noe som er en stor prøvelse sier de som kjenner meg). Jeg hadde Telenor sitt mobile bredbånd, mens de i nabohytten hadde Netcom og de kom seg inn på nettet i det hele tatt.
  Det hjalp litt å tenke på det!
  God sommer til deg!!!

  SvarSlett
 10. Hanne, - å ta i et tak med jevne mellomrom når en først har lært at det nytter, virker som det viktigste. Fint å høre om tepper som varmer. En ting ut og (grantert) ikke en ny ting inn blir færre saker i hjem og stue. Du har så rett: Vi fortjener Det Beste!

  Ruth, - fint at du slenger deg meg (og fine innlegg i bloggen om temaet!)

  SirJack, - det mentale rotet er vel så belastene. Men er det ikke derfor det "koster" så mye å kaste saker og ting? Oppsummering kommer!

  Karianne, - koselig at du er på besøk. Jeg har "snurfet" (snust og surfet) rundt i bloggen din også, men så var det å legge igjen en kommentar, da...
  selvlaget "børste" i Paint Shop Pro der signaturen først er scannet inn fra papir og så "dillet" med, og som jeg "trykker" med på bildene, sier det deg noe?

  Petunia, - vi sverger også til telenors trådløse, for netcom "låner" jo nett av telenor, og heldigvis blir fortsatt egne kunder prioritert først!
  Vi er kanskje litt bortskjemt med raske koblinger *fnis* (sier den familien med 4 av 5 mulige pc'er med på tur...)
  Håper tipset kan være til noe nytte!

  SvarSlett