17. februar 2013

linjaler :: rulers

Ble litt søm på meg med fokus på linjalbruk inspirert av Quilt Scandinavias sy-sammen i helga.

Klarte jo for sikkerhets skyld å bestille to nye linjaler hos Lapp-Elisa, - det ene kvadratet til log-cabin der en kan sy remsene rundt midten og renkutte kantene for hver runde, og så Hex n More som trekant-teppet til jaybird er sydd med og som jeg viste her om dagen.
Gleder meg mest til den siste kommer, men den står i bestilling, så logcabin-linjalen kommer nok først. Har ikke noe prosjekt i tankene for den, så det er en slik kjekt-å-ha sak for syrommet.

I går pakket jeg sysakene med til mannen og med to gamle linjaler:

Quilter's Rule Mini-Triangle fra Betty Gall 1985.
Judy Hopkins' Scrap Saver produsert av That Patchwork Place.

Trekantlinjalen er fin å kutte etter når jeg legger to og to kvadrater oppå hverandre og syr på hver side av midtstreken. Jeg får liksom ikke alltid til det der med eksakte mål og må justerkutte litt etterpå.
Linjalen har fulgt meg gjennom mye, og jeg husker spesielt et par mysterier der vi har sydd "millioner" av slike trekant-kvadater. Da har denne linjalen fått jobbet hardt.

Det er sikkert nye versjoner ute nå. Selv sydde jeg ikke lappesøm i 1985 (hadde akkurat flytta på hybel i Trondhjem og sydde klær på symaskina den gangen). Denne tror jeg kom i hus med posten fra Amerika sånn først på 1990-tallet da jeg hadde oppdaget lappesømmen og bokmarkedet i USA. Dengang var det bestilling på postordre.

ScrapSaveren kom nok omtrent med samme bestilling. Judy Hopkins skrev mange bøker om reste-tepper for That Patchwork Place (hovedsakelig et forlag).

Linjalen er designet med tanke på trekant-kvdrater. Målene er bare 3/8 og 7/8, slik at de ferdige kvadratene blir på 1", 1,5", 2" osv. Når jeg husker at jeg har linjalen og jeg har en del biter i restehaugen, kan jeg kutte til litt. Men det er det der med husken og tiden og sånt...

Jeg sydde etter et gammelt mønster i går og i dag. Kjentes litt tungvint å kutte alle biter (kvadrater og trekanter) ferdig og legge puslespill først, men det ble mer moro i dag på morgenkvisten når jeg fikk gått i gang med å sy bitene sammen.

Fikk brukt av både rester og stoff som ikke er så ofte ute av hylla.

Takk til QS for inspirasjonen og litt vandring på minnenes vei.

insp
* om betty gall som "fant opp" Quilter's Rule (1983)
* om judy hopkins
* judy hopkins' mystery quilts - 3 gratismønstre
* scrap saver plus + noen gratis mønstre og veiledning

 

5 kommentarer:

 1. Moro med linjaler. Tror jeg har den som er øverst her,har aldri brukt den..........Kjøpte brukt på ett quiltemøte. Skal Quilte ferdig toppen fra tirsdag i dag. Hvis jeg greier å rive meg bort fra pc da.........
  Ha en fin og kreativ uke

  SvarSlett
 2. Jeg må bare innrømme at linjaler har jeg mange av. Mange har jeg rett og slett ikke prøvd ennda, men nå har jeg bestemt meg for at alle skal testes. Begynte i dag :-)

  SvarSlett
 3. Hmmm.... interessant! Jeg har jo også den trekant-linjalen, men har aldri brukt den. Kanskje jeg skal prøve...

  SvarSlett
 4. Gosh,ja,jeg også har den øverste og aldri brukt den. Har egentlig mange linjaler, så jeg burde vel gå på et kurs da : bruk-dine-linjaler-kurs :0))

  SvarSlett
 5. Herlige farger du har sydd med i helgen. Den log cabin linjalen du nevner, håper jeg du presenterer på bloggen din når du får den i hus. Jeg har bare noen få spesiallinjaler, men log cabin blokken er jeg veldig gladi så kanskjedet blir en slik linjal på meg også....

  SvarSlett