30. november 2010

juleønsker :: whishes

Det er lov å ønske seg litt (u-) nødvendige ting nå rett før jul, ikke sant?

Spesielt når 1-tall-tasten på telefonen streiker. Må være alle punktummene og smileansiktene som sendes via SMS. Telefoner som bestemmer selv og ikke lar seg trykke inn på de rette steder, er vriene i det daglige. Godt at en har telefonliste så en slipper å taste feil telefonnummer hele tiden. Eller rett og slett må slutte å ringe til alle numre med 1-tall i seg.

Det finnes ogsså mange unyttige nyttige småprogrammer, eller apps, som en fotograferende blogger-quilter trenger. Se bare her:

Og den er gratis, – hurra.

ps. Skulle vel bare mangle, for telefonen er jo ikke akkurat gratis.

før jul :: close to december

Her kom det jaggu meg et blad i posten.

quilt magazine :: quiltebladet #4-10

Nå er det forberedelser på gang. Denne tiden involverer papir og klipp og lim,  fargeblyanter og smale tusjer, klistremerker og brodergarn, og kanskje sløyfebånd.

Det er puslearbeid som passer til rolige kvelder med god musikk på. Et gjenhør med de gamle nesten-jul cd-ene iblandet litt miks fra iTunes.

prepearing :: forberedelser

Søm lurer seg også inn.

På en måte er det godt at en har knappenåler så en slipper unna noen av feilsømmen og oppsprettinga.
Men på den andre måten er det ikke bra med knappenåler når boksen står for nær, henger seg fast i et stykke tøy og ramler på hodet ned i fanget.

pins :: knappenåler

En vet jo ikke om en skal klemme sammen lårene for å hindre en storpredning på gulvet eller bare flykte unna og la alle 45 nålene (nesten nyåpna eske) falle fritt utover gulvet.

Jeg valgte det siste.
Faktisk.

Hva skalgs julemusikk er dine favoritter i år? Gode nyoppdagete tips mottaes gjerne.

27. november 2010

snart nissetid :: soon gnome-time

Kanskje det er litt tidlig, men allikevel.

gnome :: nisse

Nissene er en god hjelper til jul, - fototema hos mandagstema hos Petunia.
Forresten, har du tenkt å være med og leke samt hjelpe meg litt med desemberblogginga slik at det blir mange kalender-blogger utover nå?

Tenk litt på det, - bare bilder og ikke nødvendigvis en bloggpost hver dag. Men et positivt, kanskje inspirerende, førjulsminne hadde vært koselig å finne.

Nissen i vinduet fant jeg hos den lokale jernvaren en tidlig morgen. Ikke det at vindusutstillinger i sånne faghandler interesserer meg sånn veldig. Men det som imponerte meg, var enkelheten.

Her var ingen overfylte vinduer. Her var rett på sak og godt med luft rundt varene, - jamført med nabohandelens vindu med småsaker, te og interiør.

Jernvaren hadde et stort vindu til med varer. Gjett hva som var der?
Bare snømåker i sort og rødt med hvit bakgrunn, - noen i karmen og noen hengt på bakvegg. De sorte var nok mest for voksne. De røde var nok ment for barn.
Tenk at "less is more" også hos butikkeiere som dekorerer vinduer til jul?

Nei, jeg kjøpte ikke maling eller snømåker.

Det ble ny varmeovn under vinduet på gutterommet. Den gamle gav opp midt i vintergufset. Brrr.

5115036497_90a4c6d791_z[1] 

* petunia :: mandagstema

22. november 2010

boumullskuler :: #1 :: cotton bolls

Fredag kom første del av “roll, roll, cotton boll”, – Bonnies gåtesøm.

scraps :: avskjær

Jeg er kanskje litt “gal” som midt i alt annet begynner å sy på noe jeg ikke vet hva er og som kan bli stort. Her snakker vi dobbelt-segneteppe stort, ikke knusslete litt-mer-enn-babyteppe stort. Skal det syns at stoffer fra lagert brukes,  må store størrelser til, hevder Bonnie.

Jeg kunne jo ønske meg at det ble litt fin til slutt også, jeg da. Noe jeg virkelig vil ha denne gangen, – jfr. tidligere to mysterier som er fine, men som ikke er kommet lengre enn til nesten-ferdig.
Lærepenge: prøv å følg fargevalget til Bonnie slaviskt.

Babyrosa er ikke min farge. Absolutt ikke. Joda, jeg har noen få rose som kan passere som babyrosa, men mest er de mer rosa på den den cerise delen av skalaen. Kunne jeg bruke det, tro?

I teppet ellers er det lagt opp til bruk av mye forskjellige i lyst på grensen til hvitt, oliven-grå-grønt og sjokoladebrunt, og et stort rødt + et stort grønt.

Jeg filosoferte en stund, og siden jeg heller ikke kom i mål med å sy vindmølleblokker i fjor, de som var til et juletidsteppe på grunn av fargevalget, hentet jeg fram disse rødlige og grønne stoffene. Kanskje de kunne brukes sammen med de ceriserosa?

mystery :: RRCB :: gåtesøm #2

Det ble så. Jeg kuttet rosarødt og ovlivengrønt til mørkegrønt i første del. Kuttet og sydde og strøk og telte. Ca halve mengden blokker vil omtrent tilsvare et slumreteppe, type enkelt sengeteppe. Jeg kom i mål med mine 90, venter på del to, men har ingen problemer med å fylle tiden før fredagen er her.

Det er jo snart desember og adventstid.

mystery :: RRCB :: gåtesøm #3

Da jeg pakket vekk blokkene, falt blikket mitt på dette Kaffe Fasset stoffet med sirkler. Plutselig gikk det opp for meg at jeg bare kunne slappe av og ha tro på at disse stoff-fargene ville gå godt sammen. Trikset er jo at om en vil plukke stoffer til et teppe, så skal man først velge seg et stormønstret stoff med de fargene en liker, og så skal man plukke resten av stoffene til det teppet etter fargene i det stormønstrede stoffet.

I stoffet med sirkler, er det ceriserosa og rødt, det er grønt i flere nyanser og det er brunt. Bare lilla og orange er ikke så framtredene i min (Bonnies) palett denne gangen, og hvitt er jo en nøytral farge.

Hurra!

Jeg tor jeg kan hale i land dette her.

mystery :: RRCB :: gåtesøm #1

Har du fått med deg at Petunias mor strikket og laget et par julekoselige flaskenisser som venter på et nytt hjem?

Jeg er ikke den som pynter kriker og kroker til jul i heimen, men jeg setter stor pris på julehygge og er tankefullt kresen når det gjelder hva jeg pynter med. Julebordet dekorerer vi, og ville ikke en slik flaskenisse gjort seg på bordet julaften?

1

Jeg vil jo selfølgelig vinne, og det er derfor dumt av meg å tipse deg om denne loddtrekningen også. Men jeg er ikke alene om å ønske meg vinnersjaner, vi er mange om den tanken, så da gjør jeg det nestbeste for å få flest mulig lodd i hatten.

Og du? Ja, er du heldig å vinne framfor meg, sier jeg bare “Heldiggrisen”!

insp
* Bonnies gåtesøm “Roll, roll, cotton ball”
* daglig i desember :: julenedtelling

21. november 2010

daglig i desember :: december's daily

De siste årene har jeg virkelig prøvd å ta bilder og notere litt dag for dag i adventstiden. Det har blitt en god tradisjon for meg, og jeg liker å se tilbake på hva som skjedde. Den hyggelige julestemningen kommer snikende fordi jeg leter fram og fokuserer på det som gleder meg og gjør min førjulstid spesiell.

Det er min egen samling.#4 :: samling :: together/collection

Jeg har tro på å fokusere på det gode, det positive og å legge det øverst i minneboksen. Men hva skal jeg fokusere på?

How do you look at your life? Do you focus on family? Friends? The big picture? The little things? We'd bet that with every click of the shutter you choose to focus on the miracles, whatever they are for you.
                                                            ~ shutter sisters :: point of focus

I disse tider da det er så "moderne" med gjenbruk, skal jeg gi meg selv de samme hintene som i fjor da kalenderen bestod av små kort med ord på framsia. Det kan jo være hint for deg også?

For du er selvsagt også i år invitert til å bli med! Hva med å dele førjulstiden og minnen med både meg og mange andre der ute i bloggerland? Da kan jeg glede meg til å åpne mange "kalendre" ettersom jeg får besøke bloggen din og se hva du har fokusert på denne dagen i desember. Samlingen min blir rikere når jeg også får en samling "på strender over hele verden".

Hurra!

#17 :: words :: godord

Ingeting er som å møte forberedt, (det blir travelt nok i desember,) så her kommer hint-ordene som kan tolkes fritt:

1. trekk
2. bilder
3. inne
4. samling
5. laget
6. besøk
7. lek
8. hvitt
9. herlighet
10. les
11. lys
12. noter
13. spill
14. gåtur
15. rød
16. søt
17. godord
18. kort
19. pakkerier
20. gledelig
21. stjerner
22. musikk
23. tre
24. takker

Nå er det ikke sånn at listen skal/ må følges slaviskt. Ordene er mer ment som støttehjelp og kanskje få sving på hjernebølgene når en klør seg i hodet?

#2 :: bilder :: pictures

Jeg liker bilder, - et bilde sier jo mer enn 1000 ord, så kanskje du finner ut at du bare vil lage en bildekalender-blogg for desember? Små historier om hverdagshendelser liker vi vel alle, og litt førjulstips om det ene og andre er godt å få med seg. Eller kanskje du har din egen bloggkalender allerede planlangt, gjemt på "bakrommet" i påvente av 1. desember?

Jeg gleder meg!
Dette tegner godt, ikke sant, for en minnerik førjulstid?#16 :: sweet :: søt

Her er den lille knappen som du sikkert kjenner igjen fra i fjor?
Og så kommer linksystemet, det nye med bilder til, opp igjen i den første bloggposten for desember.

Hurra!

gåtesøm :: pute : pillow :: x-mas mystery

Hos Quilt Design.no er julegåten lagt ut som pdf-fil.
The X-mas Mystery can you find in English as pdf-files at Quilt Design.no.

Her kommer da selve monterings-veiledingen til putetrekk for årets gåte.

Montering til putetrekk

3 blokker fra julegåten.
6 stk remser 4 ½” x 11” i bakgrunnsstoffet.
6 stk remser 4 ½” x 19” i bakgrunnsstoffet.

Vatt og bakstykke (inni puta):
3 stk 20” x 20” i vatt og i bakstykke

Bakside: 6 stk 15” x 20” i bakgrunnsstoffet (eller annet stoff)

Enkel lukkekant: 3 stk 1 ¾” x totalt 85”

Framsiden på puta

Sy en remse 4 ½” x 11” til blokka oppe, og en remse til blokka nede.

x-mas mystery :: gåtesøm 3-10

Renkutt blokka til 10 ½” x 18 ½”.

Sy en remse 2 ½” x 19” til blokka i høyre side, og sy en remse til blokka i venstre side.
Renkutt blokka til 18 ½” x 18 ½”.

x-mas mystery :: gåtesøm 3-11

Quilting

Legg bakstykket med retten ned og vrangen opp, på bordet, legg vatten oppå og legg til slutt en blokk oppå, med retten opp.

Quilt blokken/ framsiden på puten slik du vil ha det.

x-mas mystery :: gåtesøm 4-1 x-mas mystery :: gåtesøm 4-3

x-mas mystery :: gåtesøm 4-2

Baksiden

Ta fram en av de 6 delen til baksiden på bordet.
På en langside (måler 20”), stryk ned en kant på ca. ½” til vrangen.
Brett kanten ned enda en gang slik at bretten blir dobbel.
Sy den doble bretten fast med en jevn og pen stikning.

x-mas mystery :: gåtesøm 4-4

Brett inn kanten dobbelt på ene langsiden på resten av de 5 delene.

Ta fram den vatterte blokken og legg den på bordet med blokken ned (og vrangsiden opp mot deg).
Legg en av de 6 sidene til baksiden oppå blokka, vrange mot vrange og rettsiden opp:
Legg den kant-i-kant mot nederkant og i sidene.

x-mas mystery :: gåtesøm 4-5 x-mas mystery :: gåtesøm 4-16

Legg en av de andre 6 sidene til baksiden oppå blokka, vrange mot vrange og rettsiden opp:
Legg den kant-i-kant mot kanten oppe og i sidene.

Nå skal de to delene på puta overlappe hverandre midt på. Dette blir åpningen bak på puten, men den låser seg selv ved at stykkene overlapper 1/3 bakpå puta.

x-mas mystery :: gåtesøm 4-6

Er delene større sidene på den vatterte blokken (framsiden på puta), så kutt til delene så de er like store (ca.18 ½” x 18 ½”).

x-mas mystery :: gåtesøm 4-7

Nål fast i ytterkantene hele puta rundt.

Sy sammen putas forside og baksidedeler med en søm i sidene, ca. ¼” fra kanten.

Lukkekant
Om ikke lukkekant-remsen er lang nok, skjøt remser sammen til ca. 85”.

Sy lukkekanten først til baksiden av puten.
Press og brett lukkekanten over på framsiden av puten.
Sy fast lukkekanten, enten for hånd eller på maskin slik som jeg har gjort.

x-mas mystery :: gåtesøm 4-9

x-mas mystery :: gåtesøm 4-8


Finn fram en passende pute, ca. 45 cm x 45 cm, og trekk på putetrekket.

x-mas mystery :: gåtesøm 3-12

Ferdig!

Nå har du en pute. Sy de to andre putene, behold en selv og legg de to andre i julegaveboksen for å gi til en du vil glede med noe du selv har sydd.

Eller kanskje du har sydd deg en løper. Bordskånere er jo også fint.

God jul!

gåtesøm :: #3 :: x-mas mystery

Hos Quilt Design.no er julegåten lagt ut som pdf-fil.
The X-mas Mystery can you find in English as pdf-files at Quilt Design.no

Siste delen. I hvert fall siste blokkdel og sammensyingen av blokkene.
For at dette innlegget ikke skal bli så kjempelangt (og kjedelig for den som ikke syr puter som meg i år), lager jeg et eget blogginnlegg med hvordan blokken/e kan monteres til pute/r.

Blokk D

Bruk 3 stk 1 ½” x 8 ½” i gyllent stoff.
Bruk 3 stk 1 ½” x 2 ½” i en bakgrunnsstoffet.

Sy den lange gyllende biten til biten i bakgrunnsstoff som vist.

x-mas mystery :: gåtesøm 3-1

Sy så du har 3 stk av blokk D.
Legg tilside blokk D.

 

Sammensying av blokkene

Sy sammen blokk A og blokk B.

x-mas mystery :: gåtesøm 3-2

Det er her trikset med å få sømmene til å "låse" seg kommer til nytte. Underveis i gåtesømmen presset jeg lett alle sømmer fra den lyse bakgrunne og mot de stoffen med farge på. Når jeg skulle sy sammen blokk A og B, måtte jeg legge sømmen på del B mot det lyse og bruke knappenåler for å "låse" møtepunktet enda litt bedre.

x-mas mystery :: gåtesøm 3-3 x-mas mystery :: gåtesøm 3-4

x-mas mystery :: gåtesøm 3-5 x-mas mystery :: gåtesøm 3-6

Ble det ikke bra, da?
Noen ganger er det greit å ha et par triks på lur.

Sy sammen blokk C til blokk A+B.

x-mas mystery :: gåtesøm 3-7

Sy til slutt sammen blokk D til høyre av blokk B+C.
Bruk sammen trikset for å "låse" sømmen her også.

Når du er ferdig, skal du ha 3 like blokker på 10 ½” x 10 ½”.

x-mas mystery :: gåtesøm 3-8x-mas mystery :: gåtesøm 3-9 

Putetrekk

Her sydde jeg brede remser til hver side og oppe og nede, maskinquiltet, la på baksiden og sydde på en lukkekant.
Remsene var 4 ½” brede.

Dette tror jeg skal bli en julegave. Jeg kan nesten se for meg sofaen den skal få plass i (om mottakeren liker gaven, selvsagt).

x-mas mystery :: gåtesøm 3-12

Varisjon som løper

Mor (som prøvesydde gåtemønsteret sammen med Sigrun og Elisabeth Augusta,) monterte det første resultatet som en løper.

Mor valgte å sy blokkene sammen uten noe mellomverk, og rammeverket er kuttet 2" bredt. Kan dere se at hun brukte to ganske like turkise stoffer i bakgrunnen?

tablerunner :: duk #1

tablerunner :: duk #2

Fra litt ekstra rester sydde hun en liten brikke (eller liten pute), og her er ramme-remsene kuttet 2" brede også.

tablerunner :: duk #3

Hva tror du at du kommer til å montere blokkene som?
Jeg er spent på hva Gudveig, Lalia, Sølvi, ulla og Solveig får til.
Her er linkemannen for de som syr på tredje del.

20. november 2010

kulde :: cold

{ et lite hverdagsglimt akkurat nå }

cold outside :: gradestokk

Det var så kaldt i dag morges. Vinden ulte rundt hushjørnene, og jeg hørte nordvesten dro inn gjennom vifteluka på badet.

Kjapt trædde jeg ullsokker på bena, skrudde opp varmen på panelovnen under vinduet i stuen, startet kaffevannet og tok skrittet inn på det kalde badet. Varmekablene var ikke skrudd av, men det kunne virke sånn.

Jeg tok kaffekoppen med og krøyp under dynen litt til.
Nå er vinteren her.

Etter frokost gikk jeg ut i gangen og kikket på gradestokken. Tabloidene skiltet jo med -25 grader på forsiden i går.

Skarve minus 2 grader viste gradestokken. Tro det den som vil.

Nordvesten kan virkelig lure gamle hus helt trill rundt.

gåtesøm :: #2 :: x-mas mystery

Hos Quilt Design.no er julegåten lagt ut som pdf-fil.
The X-mas Mystery can you find in English as pdf-files at Quilt Design.no.

Tenk, del 2. Her går det unna, får en si!
Det er skikkelig artig å vite at det er en del av dere som kutter stoffer og trår på symaskinepedalen.
Hurra!

Nå over til de neste sømmene.

Blokk B

Bruk 1 stk remse 1 ½” x 17” i rosa stoff.
Bruk 1 stk remse 4 ½” x 17” i bakgrunnsstoffet.
Sy den smale rosa remsen til den brede remsen med bakgrunnsstoff.
Kutt fra remsesettet 6 biter på 2 ½” vidde.

x-mas mystery :: gåtesøm 2-1a

Legg til side 3 stk og sy en gyllen remse til 3 av dem:

Bruk 1 stk remse på 1 ½”x 18” i gyllent stoff.
Kutt fra remsen 3 stk 1 ½” x 5 ½”.

Sy den gyllende remsen til 3 av bitene fra forrige trinn, som vist her.

x-mas mystery :: gåtesøm 2-1b

Sy nå sammen denne biten og en bit uten den gyllende remsen slik som her.

x-mas mystery :: gåtesøm 2-2

Dette er blokk B.
Sy slik at du har 3 stk av blokk B.

x-mas mystery :: gåtesøm 2-3

Legg til side blokk B.

 

Blokk C

Bruk 1 stk remse på 1 ½”x 18” i gyllent stoff.
Bruk 1 stk remse 2 ½” x 18” i bakgrunnsstoffet.
Sy den smale gyllende remsen til den brede bakgrunnsremsen.
Kutt fra remsesettet 3 biter på 5 ½”.

x-mas mystery :: gåtesøm 2-4a

Bruk 1 remse på 1 ½”x 21” i gyllent stoff.
Bruk 1 remse på 4 ½” x 21” i bakgrunnsstoffet.
Sy den gyllende remsen til bakgrunnsremsen.
Kutt 3 biter fra remsesettet på 6 ½”.

x-mas mystery :: gåtesøm 2-4b

Sy sammen de 2 bitene som vist her.

x-mas mystery :: gåtesøm 2-4

Dette er blokk C.
Sy så du har 3 stk av blokk C.

x-mas mystery :: gåtesøm 2-5

Legg tilside blokk C.

Dette er del 2 av julegåten 2010. Snart kommer del 3!

* julegåten :: 2010 :: x-mas mystery
* gåtesøm :: stoffer : fabric :: x-mas mystery
* gåtesøm :: #1 :: x-mas mystery

Hvordan har det gått? Hva fikk du sydd? Det er artig når du deler, så derfor legger jeg igjen ut linkesystemet der du kan legge inn direktelink til blogginnlegget ditt. Det artige her er jo at linksystemet plukker ut et bilde som du vil vise sammen med linken. Slikt gjør oss jo ganske nyskjerrige.