30. mars 2013

Trekant-blokker

Her om dagen begynte jeg litt på trekant-teppet.

Boka er mer et hefte med enkle arbeidstegninger til hver av de 12 blokkene. I teppet er hver blokk sydd i 2 versjoner. Nå har jeg begynt på den store versjonen og håper at jeg ikke gaper over for mye og lager meg en ufo.

Linjalen er en spesial-linjal, og sammen med den kom en kortversjon av hvor brede remsene kuttes og hvordan linjalen legges på remsen for å få rett fasong på bitene.

Da jeg startet på kuttingen kom kortversjonen godt med: Jeg slapp å bla fram og tilbake i heftet når jeg lurte på bredder og linjalplassering.

Jeg har plukket fram alt nesten alt hva jeg har av brune stoffer. Her er fra brunsort til sandfarget, mørk brunt til orangebrunt og en del med innslag av grønt. Her er smått til halvmeter'n rett fra rullen.

Fordi bitene har så ulik størrelse og blokkene krever noe mørkt, noe medium og noe nesten-lyst, krever det litt planlegging før start. Jeg fant ut at de små trekant-bitene kan kuttes fra mye, men de store juvelene trenger mer stoff.

Jeg bestemte meg for blokk 6 og 9 først. Begge har juveler, og de store stoffene ble med i vurderingen.

Blokk 9 har to ulike stoffer. Jeg plukket ut to stoffer til hver blokk og startet kuttingen.

Jeg ble ikke helt fornøyd med førstevalget. Stoffene gikk litt mye i hverandre, og jeg la opp de mørke trekanten og sekskanten med et annet stoff.

Det passet meg bedre.

Fra et nesten ensfarget brunt stoff kuttet jeg nye trekanter og en sekskant

Nå ble jeg fornøyd.

Biltene er merket blokk 9 og lagt tilside. Pfaffen er ikke her. Jeg venter med å sy blokker sammen til jeg tar sømmonnet på øyemål.

Blokk 6 er neste.

I påsken har jeg fått litt tid til å surfe ukjente steder på verdensveven. En varmere årstid sier at vintergarderoben kan pakkes lengre bak i skapet og de lette, tynne plaggene kan taes fram Med et sukk kan jeg konstantere at noen plagg har krympet i år igjen.

Budsjettet tillater ikke mye utskiftning, men stoff har jeg. Og mønster. Kanskje jeg må planlegge vår-sommer-plagg på syfronten også?

Heldigvis er isen tint på de fleste veiene, formen er så mye bedre, og de daglige turene kan komme på dagsplanen igjen.

Fortsatt god påske!

 

25. mars 2013

påskefri :: easter vacation

Før kalenderen viste rødt, ble jeg med mor og far på hytta som måkehjelp.

Vi dro i klart blåsvær fra tønsberg og fikk vindkast på bilen nær skjetten. Resultat: 1 skibinding ødelagt og politiskjekk på nærmeste bensinstasjon. Det er nemilig forbudt å gå på motorvei, og vi måtte gå for å hente de to skipposene som blåste av. Skibindingen røk da skiposen smalt i asfalten.

I det samme det skjedde, så vi jo at det var en lifsfarlig situasjon. Hadde vi hatt en bil tett bak, kunne det blitt storulykke, og hadde ikke de bilene som kom bak hatt den kontrollen de hadde, ville det blitt en stor kjedekollisjon.

Nå gikk det bra, og i tillegg stoppet flere biler for å hjelpe både oss og de som kom bak så de fikk svingt unna.

Far (og vi andre) surrer aldri ski med bare strikker lengre, og politiet godkjente de nye stroppene og takgrinna i bilen.

Vi måtte måke veier både hit og dit, over tunet fra porten og til do og låven. Heldigvis var det bare tynt lag med hardpakka snø og løst under. Vi har sloss værre tidligere år.

I mellomtiden ble hytta varmere (vi fyrer med ved), og det meste kom på plass. Det var kaldt, men sola skinte og ingen vind der. Påskevær med andre ord.

Natta var kald, - 18 første natta og - 24 den neste. Jeg skulle ønske yr gav oss tannseter som stedsnavn, men nabosetern duger.

Og så angrer jeg på at jeg ikke tok opp yr da jeg gikk over tunet klokka fem om morningen. Da var det om å gjøre å få på seg buksa i en fart og ikke tid til å gjøre store forretninger på en kald utedo.

Derimot spåes det solrikt vær og kalde, månelyse netter alle dagene framover. Fyrer man gjennom natta og seg godt kan det bli fint ute på ski og i solveggen.

Jeg skulle ned med toget lørdag. Hadde jeg fulgt litt med på kongenyhetene, ville jeg visst at mitt tog fra trondheim til oslo ville bli forsinket over vinstra fordi de kongelige måtte få seg lunsj. Men nå i stedet tapte jeg billetten på vestfoldbanen og hoppet på en times-ekspress som heldigvis kjører hver time selvom det er lørdag ettermiddag.

Ut av oslo testet jeg den nye film + linse-kombinaksjonen fra hipstamatic-app'en. Selvom jeg er i oslo ofte, eller reiser igjennom, er jeg lite flink til å ta bilder der. Det er liksom så kjent, så vanlig. Men så er det jo ikke det allikevel, egentlig. En oppgave videre framover nå som daglige bilder skal på kalenderen igjen: Bybilder er ok, de også.

Lørdag kom linjalen. Boka håper jeg kommer i dag. Jeg skal se over de brune og hvite stoffene mine.

Det var hyggelig å høre om påskeplaner, - takk skal dere ha.

Håper påska di blir bra uansett hvor du er og om du jobber eller ikke.

 

21. mars 2013

quiltegleder :: the joy of quilting

Til norsk Quiltetreff kunne vi lage små arbeider under tema quiltegleder.

Fargen var gitt, - rødt, blått, hvitt og sort.

Inspirasjonen til stjernen var maiblomsten som lions selger/solgte til 17.mai. De er kanskje ikke så vanlige nå, men de var "over alt" i min barndom.

Jeg begynte i høst å ha en ide om håndsydd applikasjon og quilting sammen med flater og friquilting på maskin. Mine quiltegleder er det tradisjonelle håndsydde så vel som det moderne med fritt sydde elementer, manipulerte flater og teknikker preget av tid og egnet utstyr.

Bakgrunnen ville jeg ha i sort-hvitt. På lageret har jeg mange, mange slike stoffer. Jeg så for meg et rutenett, kanskje trekanter, sydd med de stoffene.

Hva ender jeg opp med? Jo, å trykke hele flaten med noen av de nye stemplene mine.

Bak den flaggblå chiffongen er det gjemt noen sølvpaljetter liksom for å gratulerer nqf med 25-års jubileumet.

Jeg klarte jo ikke å la de sort-hvite stoffene mine i fred, så litt fant plassen sin her og der på overflaten.

En stjerne i tilfeldig hurtigsømsteknikk fikk jeg også med. Stadig stjerner. De er vel en av mine quiltegleder, da.

Sånn til sist faller elementer som farge på quiltetråd, design på quiltelinja, lukkekanten og litt ekstra for å få en slags balanse i designet.

Til sist handler det alltid om øynene som ser.

Mine øyne ser ikke nødvendigvis det samme som alle andre ser. Når jeg holder på, så styres jeg mye av magefølelsen, og da får det bare bli som det blir.

I påska får jeg dager alene med symaskinen. Mannen skal jobbe de sorte dagene. Lapp-Elisa har sendt meg bok og linjal i posten. Jeg skal lete opp brune og lyse stoffer og kose meg med det, tror jeg. Men først en sviptur på hytta for å hjelpe mor og far med å måke vei til do.

Hva skal du gjøre i påska?

 

19. mars 2013

vårmarked på hvasser :: spring marked

Da jeg var på lampekurset med Christine Tønnesen, fikk vi jo høre at forberedelsene til vårmarkedet hos Gerd og Kjetil var på gang.

Nå er invitasjonen gått ut på e-post, og sånn ser den ut.

Tror jeg skal ta meg en tur, skal du?
Du kan jo legge sommerhelg-turen om Hvasser.

ps. sjekk putene øverst. der har gerd bruktvfløyelsbånd av samme type som jeg fant hos meretes atelier i helgen.

18. mars 2013

Norsk Quiltetreff 2013

Så har roen senket seg, og vi prøver å lande litt.

Norsk Quiltreff går tiden alltid så fort. Det er så mye å få med seg fra programmet, mange kjente og ny-kjente som skal møtes, og utsrillinger og butikker skal ha sine besøk.

Jeg reiste med mye i kofferten og kom hjem med et annet innhold. Her er litt av de nye sakene jeg sitter og klapper på.

Det er jo hyggelig å få med seg en reisekamerat fra en slik tur. Inni kortet (passet) kan jeg skrive ned hvor jeg og denne reisevennen har vært.

Når jeg ikke kommer meg på langturer ut av Norge hver vinter, så er det kjekt å ha syvenninder som gjør det. Med seg i kofferten lå det en liten bunke stoff som kom min vei. Det er så rert at bare fordi mil skiller oss og stoffprodusentene kommer fra ulike deler av verden, blir stoffdesignet så foskjellig fra hva jeg finner i noske stoffbutikker.

Over til noe helt annet.

Det vanket litt gaver, ser jeg. Dette er en julegave fra Sølvi, - heldige meg, sier jeg bare. Jula varer helt til påske. Det er sikkert.

De har fått plass i stua nær der vi plasserer oss med noe rødt i glasset varmt i koppen. De små lappene skal nytes i ro og mak. Med så mange forskjellig stoffbiter er det noe nytt som må oppdages hver gang de er i bruk.

Det pussige var at da Sigrun dukket opp med pakkegleder, så lå denne boka om log-cabin i moderne utgave oppi posen. Skulle nesten tro det var noen samarbeidsvibber i luften: Log-cabin + moderne stoffer = meretes interesseområde.

Innmari mye fint inni boka, - vanskelig å tro at en velbrukt blokk som log-cabin kan by på noe nytt og spennende. Det fant jeg her på flere sider.

Litt Kaffe Fasett fant jeg også oppi den posen fra Sigrun. Virkelig en rull til å klappe på i ren glede. Så godt.

Lapp-Elisa har/hadde disse stoffene, og nå var det bare tanken på linjal og bok jeg har bestilt som holdt meg unna lysten til å finne noen flotte Kaffe Fasett - stoffer til lageret (og deling).

MaurTua tekstil har ikke holdt på så lenge, men der er det to driftige damer som vet å gjøre gjenbruk spennende. Jeg tviholdt på lommeboka og minnet meg selv på at de kommert til Tønsberg Quiltelag denne våren. Ellers tror jeg hele reisebudsjettet og litt til hadde forsvunnet ned i deres kasse.

Modellene de hadde med, viste at gamle skjorter og sengetøy brukes på samme måte som andre nyslåtte quiltestoffer.

Jeg har samlet skjorter med mest sort og hvitt. Litt kresen er jeg, - tar ikke hva som helst. Med denne fine rullen med sort-hvite med innslag av lilla har jeg enda bedre utgangspunkt til å få til noe utenom det vanlige.

Disse speilfløyelsbåndene har jeg klappet på før, men nå måtte Merete fram med saksa og klippe av noen meter. Hos Meretes Atelier i Lysthuset, Grimstad, finner jeg alltid mye som fort kan bli med ned i posen. Tok meg sammen og handlet et nytt skjærehjul/kutter (som mor har tatt over, for det var så mye bedre enn hva hun har hatt siste årene).

Ved kassa stod ruller med ullstoff. Så synd at de ikke hadde fargen jeg ville ha.

Dessverre for meg skulle mannene til Merete komme søndag, og han kunne ta med den fargen jeg ønsket meg. Vips var jeg et stort handlenett rikere, men med redusert innhold på kontoen. Så synd, ikke sant?

Hele helgen i Sarpborg var det snøvær og grått utenfor vinduene. Vi hørte om mange ulykker på veiene, og folk kom mye senere enn de planla. Jeg hadde kjente som snudde halvveis og dro hjem igjen.

Søndag kom sola fram igjen. Mandag har vært nydelig her i Tønsberg, og nå kunne jeg ta meg tid til å stikke nesa på utsiden etter å ha kjælt med alle de nye innkjøpene mine.

Det har vært en fin helg. Jeg syns det er så flott at vi som ikke møtes så ofte eller bare på internett til vanlig, får sett hverandre og brukt litt tid sammen. Det er så rart med det, - har vi samme sans for quilting og stoffer, så er vi på bølgelengde med en gang.

Fra hvert treff kommer jeg hjem med gode opplevelser fra møter med gamle og nye venner. Kofferten er vel så full av det som stoff og bare-må-ha-det.

Jeg ser allerede fram til å treffes igjen når neste Norsk Quiltetreff arrangeres i Kristiansand i mars. Uvær eller ikke, - vi har hatt det fint alle mann.

 

10. mars 2013

himmelsk søndag :: sunday's sky

I dag stod solen opp da jeg tok morgenkaffen.

I går var det bare en lys stripe der ute.

Og før den kom, var det mørkt.

Men nå, bare tre måneder inn i det nye året, er dagene blitt merkbart lengre.

Jeg registrerer det der jeg kjører i dagslys og henter gutten på jobb (i hans bil) når klokka er fire: Det var bekmørkt på veien rett før jul.

Nå kommer dagslyset før syv på morningen og står jeg opp med sola. Det kjennes godt.

Jeg er ikke uvenner med vinter og mørketid, men disse ordene passet for meg.

Dette er andre året der jeg tar de fleste bloggbildene mine med hipstamatic applikasjonen på iPhone. Det er fortsatt utfordringer der, for nye filmer og linser dukker opp. Eller jeg har hoppet over en av de gamle.

Det som tiltaler meg med hipstamatic, er lite fotofikling i etterkant. I stedet kan en, men behøver ikke, tenke litt i forkant. Og til tross for tenking, dukker de uventede resultatene opp. Det er også en utfordring å ta på sparket. Øyeblikket kommer aldri tilbake, og dette er da hva jeg sitter med.

Jeg vet at instagram er en hit, men jeg blir fortsatt uvel av at det står så tydelig i regelteksten at de nå gjør som facebook, - tar over fotorettigheter og/eller at du gir dem tillatelse til å gjøre hva de vil med bildene dine når du laster dem opp på deres server.

Ikke det at bildene mine er så flotte, men jeg liker å ha valget og at de ikke er innebakt, ganske skjult, i regelteksten. *sukk*

Nei, over til noe hyggeligere i hverdagen.

Hva bruker du i dag som favorittkamera for bloggingen? Og hvorfor?

insp
* månedsutfordring/tips for et bilde hver dag :: #makebeautiful

 

9. mars 2013

tilbakeblikk på februar :: february revisited

Med avstand til februar som lage-stempler-måneden, har jeg kastet noen tilbakeblikk.

Jeg klarte det!

Å sette seg mål er en ting. Å virkelig gjennomførde dem i sin helhet, er noe helt annet. Jeg er flink til å sette meg mål, men ikke så god på å stå løpet helt ut bestandig. Derfor kjennes det ekstra godt å gjennomføre med glans til rett tid.

La meg presentere en stabel med nesten 30 stempler.

Materialene
Jeg liker å jobbe med papirklipp, og mosegummien fungerer bra. Saks og skapell ettersom hva designet er. Plexiglassbiter fra glassmesteren, men en stempelbutikk/hobbybutikk har lignende også. Tekstilfarge fra hobbybutikken. Lim fra samme sted, bokhandel og matvare. Alt er lett tigjengelig, - og det er en fordel. Her var ingen tanker om mulig toll eller venting på postleveranser.

Hjemmegjort resultat
Stoff-trykkene får et hjemmesnekret utseende. Men det er jo sant: Jeg har ikke et proffesjonelt studio med støkent trykkebord og mange timers erfaring. Stoffene ser ikke ut som de kommer rett fra stoffprodusenten. Jeg føler meg fortsatt på hobbynivå og slik ser stoffene ut også. Og jeg liker dem!

Refleksjoner
Jeg laget ikke et stempel hver dag, men tok en økt nå og da. Det var bedre i forhold til det å ha arbeidsmaterialet framme hver dag, og når jeg fikk inspirasjon fra et tema, slapp jeg å stoppe opp og vente på morgendagen.

Den gamle, lilla mosegummien er hardere. Den gir et renere stempel, kanskje fordi den gule gir etter mer når jeg trykker. I tillegg tøyde den gule seg mer når jeg klippet buede linjer, og sirkelformer vokste seg større. Jeg vil sjekke om det kan være produsent/merke, for da slipper jeg tenke på at alt var så mye bedre før.

Jeg tabbet meg ut på limet fordi jeg ikke lette rundt etter karlsons lim eller noe lignende. Det blanke uhu-limet som det står man kan lime tre og plast med, ser ut for å løse seg opp i vann. En ulempe når de skal vaskes og jeg har en tendens til å legge stempler i vannbad fram til jeg er ferdig med økten. Ser for meg at jeg må bruke tid på lime opp noe av stemplene.
Vanligvis er jeg nøye med å vaske stemplene mine, men fordi jeg skulle trykke på et prosjekt med tidsfrist, tok jeg ikke ta sjansen og lot den sorte fargen sitte på de dagene jeg trykket.

For plexiglassbitene tilskjært på mål betalte jeg godt. Jeg hadde bestemt meg og vet at når jeg nå kan se fram til å ha dem i ti-tjue år, blir det lite for året.
Jeg fikk tips om gjennomsiktige plastbokser, og nå har jeg sett mange størrelses, rimlige, til småsaker, knapper og perler, hos søstrene grene. De har høy nok kant til at sugekopp med håndtak blir overflødig.

Konklusjon
Å utfordre seg selv er bra. Jeg kommer garantert til å gjenta 30-dagers-utfordringen en annen gang. Det gav både mersmak og gode resultater.

 

5. mars 2013

lampeskjermer :: lampshades

Søndag kveld kom jeg hjem med en turkis fugl i en grå lampeskjerm.

Kurslærer var Christine Tønnesen fra Hvasser. Hun har laget designerlamper i flere år, og nå er hun villig til å lære bort noen triks.

Vi møtte opp med litt saker fra egne hobbyhyller, men det var ikke nødvendig, for alt var inkludert i materialpakken, også verktøy og låne av symaskin.

De gamle ribbede lampeskjermene kom fra ulike steder. Jeg valgte med en halvrund form. Vi fikk lære å sno ståltråd til flere saker, - her viser Christine (i midten) hvordan knapper skal snoes til.

Hjemmefra tok jeg med en skatt arvet etter fars tante: gamle knapper. Her var kreti og plei, og jeg prøvde å finne meg et fargeskjema som kunne passe både humør, hjem og stil.

Hjemme har jeg hatt en skjerm med hvitt og grått. Med det som utgangspunkt tok jeg med stoff i turkis og syrlig grønt, og fra kursleders papir valgte jeg grått med sølv.

Etter en dag på kurs, var lampeskjermen belagt med papir, knapper snodd og blader sydd. Neste dag skulle alt monteres sammen og lys settes i.

Her er Gerds lampe ferdig. Vi holdt jo til i verkstedet hennes på Hvasser, så alt dere ser i hyller og rundt omrking, er hennes arbeid og materialer.

Lampeskjermene er fine i seg selv, men blir ekstra vakre med lys i.

Her er søsterens lampekreasjon. Vakker den også.

Jeg må fortsatt fikse litt på min skjerm slik at jeg kan ha den på nattbordet eller i stua over skrivebordet. Hvis jeg vil ha den på nattbordet, må jeg nok finne meg en lampefot.

Innmaten jeg bøyde til og dekorerte på kurs, har ikke blitt med hjem, så jeg improviserte med solcelle-lampen på soverommet.

Ser dere skyggene på veggen?

insp
* gerd gellein merkesdal